Vratar nad Žepom sam u društvu orlova i divljih koza: Ispod njega jezivi ambis

S. H.
Vratar nad Žepom sam u društvu orlova i divljih koza: Ispod njega jezivi ambis
Foto: Rogatica-bih.blogspot / Vratar na Žepi

Sa nekadašnjeg starog grada Vratara žepska kotlina vidi se kao na dlanu. iz njegove perspektive čak je i nadaleko čuveni most na Žepi, inače nacionalni spomenik BiH, minijaturan.

Spašen historijski spomenik iz Andrićeve pripovijetke

Na visokom strmom grebenu koji se nalazi na preko 400 metara nadmorske visine Vratar je danas sam u društvu orlova i divljih koza. Ispod njega je ambis od kojeg se ledi krv u žilama.

Vratar se u historijskim izvorima ne spominje izričito, ali je sigurno postojao u srednjem vijeku kao grad u rukama Pavlovića. To potvrđuju sudačke stolice u utvrđenju. U ruke Turaka pao je njihovim osvojenjem Bosne 1463. godine. Nije poznato da li su Turci u njemu držali posadu, ali je svakako uskoro napušten. U narodu živi predanje da ga je razorio Redžep-paša.

Postavljen je na preko 400 metara visokom grebenu, prilaznom samo s južne strane.

Vratar na Žepi - undefined

Vratar na Žepi

Utvrđeni grad pruža se u pravcu sjeverozapad-jugoistok, a smješten je na zaravni grebena izduženog oblika. Oblik grada je nepravilan dugi petougao čija je dužina oko 120 metara, a širina mu varira u srednjim dijelovima od 20 do 28 m. Uz sjeverni nepristupačniji bedem obora izgrađene su tri kule, pravougaona branič-kula sa stranicama 15 x 10 m i zidovima debelim do 2,8 m, bedemska oktogonalna kula promjera 7,2 i debljinom zida oko 1,20 m i sjeverozapadna ugaona kula ovalnog oblika promjera oko 6 m.

U sredini južnog zida izgrađena je pravougaona bedemska kula veličine oko 9 x 7 m i debljine 1,2 m. Na jugoistočnom uglu je istaknuta okrugla kula vanjskog promjera oko 6,5 m i debljine zida 1,4 m. Od nje prema sjeveroistoku ide odbrambeni bedem. Na odstojanju od oko 120 m zračne linije izgrađena je samostalna odbrambena kula kao predstraža glavnoj utvrdi. Njen
vanjski promjer iznosi oko 9,5 m sa debljinom zida 2 m.

Vratar predstavlja tip grada nepravilnog tlocrta sa branič-kulom i više bedemskih kula. Spada u red većih snažno utvrđenih gradova srednjeg Podrinja koji su umjesno iskoristili prednosti prirodnog položaja. 

Postojanje samostalne odbrambene kule ne mora biti osobenost ovog tipa utvrđenog grada. Nalazi se nad Žepom, lijevom pritokom Drine, sjeverno od Višegrada. Ostaci su mu sačuvani i danas. Selo Župa je nekadašnje podgrađe Vratara, vezano s gradom mostom preko istoimene rječice,

Do Vratara je danas put izuzetno zahtjevan, strm kao da se penjete uz nos, a pritom obrastao niskim rastinjem i šibljem.  Dok se penjete lijevom stranom grebena, ispod vas je jezivi ambis.

Na samom gradu sačuvani su ostaci kapija koje vas dočekuju po dolasku, prva od četiri nekadašnje. Među druge dvije nalaze se dva stećka. Kamena stolica za koju se navodi da je sudačka nalazi se na samoj ivici ambisa.

Vratar na Žepi - undefined

Jedan od pronađenih stećaka

Dijelovi teksta iz knjige Husrefa Redžića, Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 2018), objavljeni su uz isključivu dozvolu izdavača te nije dozvoljeno njihovo kopiranje i objava na drugim medijima. Više informacija o knjizi potražite FB stranici Sarajevo Publishinga ili putem maila redakcija@sarajevopublishing.ba. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Sarajevo Publishing.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije