Spašen historijski spomenik iz Andrićeve pripovijetke

Radiosarajevo.ba
Spašen historijski spomenik iz Andrićeve pripovijetke
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi.

Sredstva za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u iznosu od 62.600 američkih dolara, navodi se u saopćenju Komisije.

Historijski spomenik - Most na rijeci Žepi nalazi se na Listi ugroženih spomenika BiH zbog oštećenja konstrukcije mosta, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati daljnje propadanje, tako da je projekat imao za cilj dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje s dovoljnim nivoom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Ova faza projekta obuhvatala je izvođenje radova urgentne stabilizacije mosta, što je predstavljalo postavljanje privremene skele koja će osigurati objekat i omogućiti implementaciju ostalih faza projekta restauracije kada se za to osiguraju sredstva.

Skela je projektirana kao kombinacija drvenih i laganih čeličnih profila, a konstruktivno je slična skelama koje su primjenjivane na sanaciji drugih kamenih mostova - nacionalnih spomenika, kao što su Stari most u Konjicu i Stari most u Mostaru.

Iako su radovi izvođeni na teškom i nepristupačnom lokalitetu, završeni su prije postavljenog roka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Projektnu dokumentaciju izradila je firma "IPSA Institut", a izvođač radova je bila firma "Neimari", dok su partneri u implementaciji projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst s natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem XVI stoljeća. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. godine, donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja Mosta, odnosno oštećenja konstrukcije, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije