Smijeh kroz suze - prijatelji se prisjećaju najduhovitijih Tulinih izjava

N. K.
Smijeh kroz suze - prijatelji se prisjećaju najduhovitijih Tulinih izjava
Foto: Milomir Kovačević Strašni / Amir Bjelanović Tula

Na vijest o smrti Amira Bjelanovića Tule, poznatog sarajevskog gitariste, kompozitora i tekstopisca, mnogi njegovi prijatelji evocirali su uspomene na njega.

Amir Bjelanović Tula (1962.-2019.)

Osim što je bio izuzetno cijenjen kao muzičar, mnogobrojni prijatelji ga poznaju kao i osobu koja je imala veliki smisao za humor.

Upravo po ovome, mnogi su ga se prisjetili kroz citate nekih od njegovih najduhovitijih izjava. 

Elvis J. Kurtović: Posljednji pozdrav prijatelju Tuli

Neke od njih prenosimo u nastavku, uz nezaboravne portrete koje je snimio poznati bh. umjetnik fotografije Milomir Kovačević Strašni.

"Jednom su se stariji sarajevski muzičari prepirali ko je svirao pred manje gledalaca. U pitanju su bile popularne, danas legendarne grupe, koje su nekada morale svirati pred 5 ili 6 gledalaca. Sve je u raspravi nadmašio Tula koji je u Podlugovima sa grupom Carski rez došao na tonsku probu. Na kraju probe stariji čovjek, domar sale, im je rekao: 'Momci, ja odoh gledati utakmicu, a vi kada završite - ovdje ostavite ključ!' I kako on ode - nestade i zadnjeg čovjeka u sali..."

"Jednom se Dino Merlin požalio konobaru kad su u kafiću upalili nesnosan light show koji je raznobojnim svjetlima 'šarao' po objektu i smetao mu da pije kafu. Na to se Tula sjetio da su jednom, kad su svirali u Bihaću, naletili na buregdžinicu sa light showom. 'Sve jedeš burek u boji!', prisjetio se Tula...

"Bio je neki dernek na kome se od Tule očekivalo da svira gitaru. On se dugo izvlačio, govorio da nije raspoložen, a kad mu je prekipilo onom ko je bio najdosadniji odbrusio: 'A šta je tvoj stari? Slastičar! Kad ti nama kao slastičarev sin doneseš baklava na dernek - onda ću i ja kao muzičar nešto da vam odsviram!'"

Amir Bjelanović Tula - undefined

Foto: Milomir Kovačević Strašni: Amir Bjelanović Tula

"Sanjam ja sinoć idem od Vječne vatre prema Čaršiji, kad sve popločano kljukušom - Tula, 1993. u ratnom Sarajevu."

 "Gro omladine zanemaruje tikvenicu..."

Amir Bjelanović Tula - undefined

Foto: Milomir Kovačević Strašni: Amir Bjelanović Tula

"Stojimo Tula i ja u Operi, prolazi Laka. Tula ga zovne, on ništa, opet zovne, opet ništa, treći put...
-Šta se dereš, zar ne vidiš da te ignorišem.
Tula šokiran.
-Niko me u životu nije ovako za*ebo, sad mi dođe da ga poljubim"

Amir Bjelanović Tula - undefined

Foto: Milomir Kovačević Strašni: Amir Bjelanović Tula

"Sanjam da se niz Dalmatinsku kotrljaju stotine sireva marke feta, a mi ih na dnu ulice hvatamo u vruće somune..."

Podsjećamo, Amir Bjelanović Tula, poznati sarajevski gitarista, kompozitor i tekstopisac, preminuo je u srijedu u Sarajevu u 57. godini, nakon duge i teške borbe s karcinomom želuca i jednjaka.

Tula je kao vrsni gitarista sarađivao s brojim bh. bendovima i poznatim muzičarima,. Najviše je radio s Dinom Merlinom, još u vremenu kao član nekadašnjeg benda Merlin, ali i godinama kasnije. 

Međutim, bio je cijenjen i kao kolega koji će bez mnogo razmišljanja "uletiti" i u druge bendove, kada su ostajali bez gitarista, kako bi spasio koncert ili neklo snimanje.

Dženaza će se obaviti u petak, 13. septembra u 17 sati na mezarju Grlića Brdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije