Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba: Bijes u Americi, kako izbjeći haos

A. Sokolović
Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba: Bijes u Americi, kako izbjeći haos
Foto: N. D. / Radiosarajevo.ba / Sarajka s protesta u Michigenu

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda (46), zbog čega je jedan policajac u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšen pod optužbom za ubistvo, bila je okidač za haos na ulicama američkih gradova.

Već šest dana zaredom širom Amerike bukte u velikoj mjeri nasilni protesti protiv rasizma i policijskog nasilja.

U Grand Rapidsu, u državi Michigen, na protestima je bila i rođena Sarajka Nijagara Davidson, koja za Radiosarajevo.ba govori šta se sve dešava u njenom gradu i širom Amerike, te kakav bijes vlada kod stanovništva.

Ona nam je poslala i nekoliko fotografija i ekskluzivnih video snimaka s protesta u Michigenu. Koji su još uvijek - mirni.

"Protesti širom Amerike se organiziraju da bi se izrazalo nezadovljstvo o brutalnosti policije prema ljudima koji nisu pripadnici bijele rase. Tako i u Grand Rapidsu organizacija Black Lives Matter organizirala mirni marš od 45 minuta", kaže Davidson za Radiosarajevo.ba, koja je na protestima u Grand Rapidsu bila s prijateljicom Amerikankom Cyntijom Peck, odakle nam je i poslala video zapise. 

Prema njenim riječima, pohod je pokrenut ispred Rosa Parks Circle plaze i kretao se ulicama gradskog centra i zavrsio je na Calder plazi.

"Na maršu je, zajedno sa nama, bilo oko 1.000 osoba raznih uzrasta i rasa. Tokom marsa čuli su se uzvici “No justice, No peace” i “I can’t breathe”. Marš je protekao u miru i bez ikakvih problema. Policija nije bila prisutna", govori nam Nijagara.
Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: N. D. / Radiosarajevo.ba: Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba

U isto vrijeme, drugi spontani protest se dešavao ispred policijske stanice u centru grada, priča nam ona.

"Ma tom protestu su također prisustvovale osobe raznih rasa koji su nosili slične transparente i uzvikilvali slične slogove. Vrlo bitna razlika je da je ova grupa mnogo veća, bučnija i energičnija. Prema nekim procjenama na proteste u Grand Rapidsu na ulice je izašlo nekoliko hiljada ljudi. Slično je i u drugim američkim gradovima", dodaje Davidson.

Policijski sat je na snazi u 25 gradova, uključujući metropole Los Angeles, Chikago i Philadelphiju.

"Policijski sat u Grand Rapidsu nije uspostavljen i pretpostavlja se da će masa ljudi nastaviti proteste ispred stanice i narednih dana. Za sada nemiri su minimalni i sastoje se od grafita ispisanim na zgradi policijske stanice i nekoliko slomljenih izloga. U večernjim satima je zapaljeno i nekoliko policijskih automobila.Nastavak nasilja je spriječen. No, koliko sam čula u drugim američkim gradovima ponovo je došlo do sukoba demonstranata i policije. Upravo sam saznala da je jedna osoba smrtno stradala, a još dve su ranjene u sukobu s policijom u Indianapolisu", dodala je Davidson.

Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: N. D. / Radiosarajevo.ba: Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba

Ona ne može prognozirati koliko će dugo trajati bijes Amerikanaca, te da li bi američki predsjednik Donald Trump mogao profitirati iz sve ovoga što se dešava širom Amerilke.

"Koliko sam saznala iz medija predsjednik Trump je optužio nasilničke grupe sa lijevog krila“ za vandalizam i blaćenje sjećanja na Georgea Floyda. Trump je dodao da ono što gledamo na američkim ulicama nema nikakve veze s pravdom ili mirom, te podvukao da će njegova vlada okončati ovo nasilje rulje, kako je rekao. U ovom trenutku, teško je prognozirati kada će se to dogoditi", kazala je Nijagara Davidson za Radiosarajevo.ba iz Michigena.

Podsjetimo, Afroamerikanac George Floyd (46) je u ponedjeljak umro nakon brutalnog hapšenja. Jedan od policajaca mu je duže od osam minuta koljenom pritiskao vrat uz asfalt, dok je Floyd govorio: „Ne mogu disati.“

Snimak koji su napravili prolaznici, izazvao je ogorčenje širom zemlje.

Policajac je, nakon početnog oklijevanja, uhapšen uz optužbu za ubistvo, a trojica njegovih kolega, koji su stajali u blizini i samo su gledali kako se Floyd guši, su otpušteni s posla. Protiv njih za sada nije podignuta nikakva optužnica.

Pogledajte šta se dešavalo u Michigenu: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije