Protesti se šire: Požari, sukobi, hapšenja, očekuje se još jedna "bijesna noć"

Radiosarajevo.ba
Protesti se šire: Požari, sukobi, hapšenja, očekuje se još jedna "bijesna noć"
Foto: CNN / Protesti u SAD

Protesti započeti nakon ubistva Georgea Floyda, Afroamerikanca iz Minneapolisa, proširili su se na više od 30 američkih gradova.

Reporteri javljaju da nisu ikada vidjeli nešto slično. Na snimkama s ulica u Minneapolisu se vide požari, blokirane ceste...

Protesti ponegdje eskaliraju. Uništen je i CNN-ov centar u Atlanti tokom protesta.

Haos je i u Los Angelesu, Washingtonu...

U Chicagu se sukobljavaju policija i demonstranti, koji su u neredima bacali boce s vodom na policajce. Neki su viđeni kako dižu policijske barikade i druge predmete i bacaju ih u policijska vozila.

Vatrogasna služba Los Angelesa (LAFD) reagirala je na brojne incidente u središtu grada između petka popodne i subote ujutro, često na male požare koji su brzo ugašeni.

Bilo je 46 slučajeva označenih kao "pajlenje smeća", ali i drugih vrsta požara, uključujući onaj gdje je s vatrogasnog vozila ukradeno vatrogasno crijevo i zapaljeno.

U Cincinnatiju je, zasad, uhapšeno 11 osoba.

Guverner Minnesote izjavio je da će krenuti u mobilizaciju Nacionalne garde nakon destruktivnih protesta za koje je rekao da više nisu u vezi s ubistvom Floyda, javlja CNN.

Policijska uprava u New Yorku povećala je sigurnost u svim policijskim policijskim stanicama i objektima u cijelom gradu zbog prijetnji policiji i onoga što se dogodilo u petak navečer na 88. okružnom mjestu u Brooklynu.

Prosvjednici su se sukobili s policijom u 88. postaji, pri čemu je jedno policijsko vozilo zapaljeno, a druga oštećena. Nekoliko službenika je ranjeno, a više osoba je uhapšeno.

Kako javljaju mediji u SAD, i ostali gradovi i države poduzimaju sigurnosne mjere u iščekivanju još jedne "noći bijesa".

Podsjetimo, Floyd se ugušio pod smrtonosnim zahvatom jednog policajca.

Derek Chavuin - undefined

Foto: Twitter: Derek Chavuin

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd, koji je jecao "molim vas, ne mogu disati", ubrzo preminuo.

Chauvin mu je vrat držao pritisnut duže od 8 minuta - dvije minute nakon što je Floyd prestao pokazivati znakove života. Policijski priručnici jasno definiraju da ovaj "zahvat" može životno ugroziti osobu nad kojom se primjenjuje.

U Minneapolisu, na mjestu gdje se sve zbilo, građani polažu cvijeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije