Direktor Zavoda u Pazariću: UO priča gluposti, jedan član jučer došao pijan

E. Halimić
Direktor Zavoda u Pazariću: UO priča gluposti, jedan član jučer došao pijan
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Radžep Salić

Nakon istupa direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića o teškom stanju i kriminalu u toj ustanovi, oglasio se i Upravni odbor negirajući iznesene tvrdnje. Tvrde da situacija nije toliko teška, a da to dokazuje i plaća direktora Salića, koji je od maja do septembra, tvrde, za plaća i naknade dobio više od 30.000 KM.

Salić: Djeca iz Pazarića nemaju dovoljno hrane, stanje u Zavodu alarmantno

Upravni odbor kategorično negira tvrdnje direktora Salića da je finansijski izvještaj za 2018. "friziran".

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić

„U pogledu izjava direktora da su korisnici neuhranjeni, gladni, prljavi, ovaj UO isto negira, budući da Zavod postoji 70 godina, a kojeg su u kontinuitetu obilazili ministri, direktori, inspektori, razni donatori, ombudsmeni, koji su sačinili specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim poteškoćama, gdje konstatuju određena poboljšanja u ustanovama u odnosu na prethodni izvještaj“, poručili su iz UO.

Poručuju da se na zvaničnoj stranici Zavod amogu vidjeti i afirmativne aktivnosti. Također navode da su pored oštećenog kupatila i plafona u objektu u Pazariću, mediji mogu obići i objekte Ramići I i Ramići 2 u kojima je smješten 71 korisnik u savremenim objektima.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

Ovaj UO nema saznanja o navodnoj trgovini kurbanima u Zavodu, niti smo odobravali prijem kurbanskog mesa. Senzacionalno iznošenje tvrdnji da je u Zavodu ogroman kriminal smatramo neprimjerenim, neodgovornim i ishitrenim. U vezi kritika iznesenim na račun članova UO želimo upoznati javnost da smo u izvršavanju propisanih nadležnosti odgovornim radom spriječili nezakonito trošenje sredstava Zavoda u visini većoj od naknade koju smo ostvarili u dosadašnjem radu“, ističu članovi UO.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba odgovorio je Upravnom odboru.

„Ja sam pričao o finansijskom izvještaju, a oni pričaju o izvještaju koji je predstavljen Parlamentu FBiH. To je onaj izvještaj o tome koliko je bilo uposlenih, koliko je bilo bolesnih i tako dalje. Međutim odgovorno tvrdim da su članovi UO sami 'frizirali' spomenuti finansijski izvještaj. Na jednoj sjednici su tražili da za septembar dobiju svoju naknadu, a počeli su raditi tek u oktobru. Nisu imali sjednicu u septembru, ali su naknade tražili. Pitao sam ih da li su sigurni da to žele, kazali su da, ali su naglasili da će oni taj novac donirati. Međutim da je njima novac bio isplaćen, Zavod bi imao negativno poslovanje, ja sam kazao da ukoliko se to desi da ću pokrenuti disciplinski postupak protiv tadašnje v.d. direktorice. Međutim oni su tad donijeli drugu odluku na sljedećoj sjednici, tačnije napisali su da se odriču tog paušala. Zar to nije friziran izvještaj, upitao je Salić.

Radžep Salić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Radžep Salić

Dodao je da će finansijska policija sve vidjeti i razjasniti kad uđe u Zavod.

„Treba pitati članove UO da li oni imaju građevinsku dozvolu za izgrađeni objekat. Sinoć je održana sjednica UO, jedan od članova je došao pijan. Sjednica je trajala do 18 sati, a oni su od 18 do 00 sati kucali svoje saopćenje. Pričali o tome kako će i šta će, međutim ne smiju na mene da udare jer je građanstvo na mojoj strani“, poručio je Salić.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić

Prema njegovim riječima, svi su vidjeli kakvo je stanje u Zavodu Pazarić, a ostaje žal članova UO što ne mogu slike i videa obrisati s mnogih portala, kao i s portala Radiosarajevo.ba.

„Oni sad trebaju da podnesu ostavke. Pokušavaju da demantiraju ono što su svi vidjeli, što ste i vi napisali. Nek sjednu sad i nek UO napiše na šta su potrošili 350.000 KM, kad su već svi vidjeli da taj novac nije uložen u onu nadogradnju“, naglasio je Salić.

Odgovaraući na optužbe da je on za plaće i naknade dobio više od 30.000 KM, Salić kaže da on ne određuje sam sebi plaću.

„Radim za plaću koju mi je dao UO. Samo su zaboravili jednu stvar, a to je da kad su mi dali taj iznos, rekao sam do kad god postoji negativno poslovanje ja ću jednu svoju plaću uplaćivati djeci u Zavodu. Znači svoju plaću u visini njihovog primanja dajem Zavodu. A šta su oni dali za Zavod?“, istakao je Salić, te poručio da ga je sramota da priča na ovu temu.

Prema njegovim riječima, glupo je razgovarati na ovu temu jer se radi o ljudima koji sjede u Upravnom odboru, a da do jučer nisu ni razgovarali s novoimenovanim direktorom.

„Prvi put jučer sam sa njima razgovarao. Već su mi prijetili, da li je to normalno. Sram ih i stid bilo. Oni su gotovi i moralno i svakako, nikad gorih ljudi nisam imao u UO“, zaključio je Salić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije