Za neutralisanje neugodnog mirisa u Butilama nabavljaju alge

Radiosarajevo.ba
Za neutralisanje neugodnog mirisa u Butilama nabavljaju alge
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Deponija Smiljevići

U kabinetu ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo upriličen je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem i ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Srđanom Mandićem o zajedničkim aktivnostima u domenu komunalne djelatnosti i zaštite okoliša na području Kantona Sarajevo. 

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Razgovaralo se o tretmanu na RCUO Smiljevići, a ministar Filipović je istakao neophodnost donošenja Pravilnika o upravljanju posebnim vrstama otpada, između ostalog i građevinskog otpada, koji je neophodan za stvaranje pravnog okvira za funkcionalan rad deponije. 

Izdavanje okolinskih dozvola za područje deponije “Smiljevići” hitan je  korak u njenoj sanaciji: 

“U periodu od 2011. do 2016. godine nije se ulagalo u deponiju, a jedan od najvećih problema predstavlja nemogućnost tretiranja animalnog otpada i procjednih voda, te neadekvatno zatvaranje ploha. Lokalne zajednice moraju pokazati interesovanje i aktivno se uključiti  u ovaj problem”, istakao je resorni ministar Damir Filipović. 

Šta kaže inspekcija, šta Rad: Krave i konji pasu na sarajevskoj deponiji

Ministrica Đapo naglasila je da jedan od prijedloga boljeg funkcioniranja deponije Smiljevići jeste odvajanje rada deponije, upravljanja i higijene iste. 

O tom prijedlogu ministar Mandić je istakao da je otvoren za saradnju te smatra da treba razmisliti o tom modelu, a da se ne ugrozi poslovanje KJKP “Rad”. On je upoznao ministricu o problemu prečistača u Butilama i tretiranja otpadnog mulja, za koji još uvijek nema sistemskog pristupa. Trenutno se planira nabavka algi koje bi pomogle u neutralisanju neugodnih mirisa u tom području. 

U sarajevsku deponiju uložili milione, a dobili zagađenu vodu

Na sastanku je bilo govora i o kanjonu rijeke Misoče, koji bi prema pozitivnim pravnim propisima i kategorizaciji trebao biti zaštićen u kategoriji rezervata. Kako se ovo područje prostire na teritoriji dva kantona i to Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, takav mogući status ovog kanjona mogla bi proglasiti samo FBiH. 

Ministrica Edita Đapo naglasila je važnost zajedničkog djelovanja na zaštićenim područjima Igmana, Bjelašnice i Rakitnice: 

 “Do kraja godine bi trebao biti završen nacrt plana o zaštićenim područjima Općine na kojima se nalazi ovo područje Trnovo, Hadžići i Konjic svakako će biti dio tog procesa”, istakla je ministrica Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije