Revidirana rang lista: UNSA ostvario najbolji rezultat do sad, 1669. po redu

Radiosarajevo.ba
Revidirana rang lista: UNSA ostvario najbolji rezultat do sad, 1669. po redu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pravni fakultet

Univerzitet u Sarajevu našao se na boljoj poziciji nakon što je revidirana rang lista svjetskih univerziteta međunarodnog portala Webometrics (Webometrics Ranking of World Universities), koja je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Najvažnija odluka za mlade: Šta upisati na Univerzitetu u Sarajevu

Naime, sarajevski univerzitet pozicioniran je na 1669. mjesto, što je najbolji rezultat dosad.

Portal Webometrics korigirao je listu nakon što je prošle sedmice Univerzitet u Sarajevu, kako su naveli sa UNSA, diskvalificiran sa ove liste, te se prema prvobitnoj listi našao 1.000 mjesta niže nego što se nalazio prošle godine.

Nakon što se našao na lošijoj poziciji, UNSA je urgirao istraživačima da revidiraju profile na Google Scholar, nakon čega su zatražili novo revidiranje, te su i veoma brzo dobili bolju poziciju na listi.

Tako se UNSA našao na listi kao najbolji univerzitet u BiH, 624. u Evropi i 1669. u svijetu.

Također, Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) u protekle dvije godine ostvario je napredak za 1.600 mjesta na ovoj listi.

Prije dvije godine nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4.834. u svijetu, dok je krajem jula ove godine ostvario napredak za 173 mjesta i nalazi se na 3.234 poziciji na listi svjetskih univerziteta i na drugom je mjestu na listi visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, odnosno iza Univerziteta u Sarajevu.

Prvih 26 mjesta u svijetu na ovoj rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su univerziteti u Oxfordu i Cambridgeu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije