Olimpijske igre u Sarajevu 2030. godine? Evo šta treba uraditi da se to dogodi

A. S.
Olimpijske igre u Sarajevu 2030. godine? Evo šta treba uraditi da se to dogodi
Anadolija / Vučko

Zimske olimpijske igre ponovo u Sarajevu 2030. godine. Vijest je koja je danas obradovala svakog Bosanca i Hercegovca i ako ništa barem na kratko je ove tmurne subote vratila olimpijski duh u glavni grad Bosne i Hercegovine.   

Informacija je krenula jutros iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), u kojoj se navodi da - ŠpanijaJapan žele zajedno organizirati Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Kakva vijest: Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!

Svijetom je danas odjeknula informacija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kako su SAD, Španija i Japan izrazile želju da zajedno organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine. Octavian Morariu, čelnik Evaluacijske komisije MOK-a kazao je da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili prijedlog.

U slučaju da ova ideja prođe, Barcelona bi odabrala Sarajevo kao partnerski grad u kojem bi se izvodili - skijaški skokovi!

Sarajevo se već jednom 1984. pokazalo kao sjajan organizator Olimpijskih igara. Slika iz Sarajeva u to vrijeme bila je najbolja sportska priča u svijetu koja je otišla iz olimpijskog grada, Bosne i Hercegovine, tadašnje Jugoslavije.

Portal Radiosarajevo.ba odmah je kontaktirao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH), samo s jednim pitanjem – kakve su šanse da Sarajevo 2030. godine bude suorganizator Zimskih olimpijskih igara.

U  OK BiH spuštaju lopticu. Za naš portal tvrde da je priča još nezvanična, ali da je ideja ODLIČNA.

“Ideja je MRAK, genijalna, ali u svemu još nema uporišta. Ono što trebamo uraditi je da definitivno vratimo skijaške skokove na Igman. Prvo trebamo obnoviti uzletište, vratiti takmičenja u skijaškim skokovima i vratiti Bosnu i Hercegovinu na sportsku mapu. U prvom redu kao državu koja može organiziratri takva takmičenja i potvrditi da smo u mogućnosti organizirati jedno takvo takmičenje. U svakom slučaju, hvala Španiji i prijateljskoj Barceloni što nas ima u vidu“, kazali su u Olimpijskom komitetu BiH za Radiosarajevo.ba.

Naravno, ljudi iz Olimpijskog komiteta su nas zamolili da naglasimo da za sada od realizacije nema ništa, da ideja postoji i da ne treba „ljude zbunjivati, prije nego se prvo kod nas ne krene s obnovom sportskih borilišta, dobiju takmičenja, pokažemo da smo sposobni orgnizirati velika takmičenja“.

U ovom trenutku najviše treba raditi na tome da Bosna i Hercegovina i Sarajevo obnove skijaške skokove, bob-stazu i da minimalno u četiri zimska sporta budemo organiziatori.

„Naravnno, ne treba čekati, već od sutra krenuti da olimpijsko Sarajevo počne investirati u renoviranje svih olimpijskih objekata. Za sedam, osam godina staviti ih u funkciju da budu konkurentni ostalim europskih sportskim zimskim centrima i onda ideju da ZOI 2030. budu u Sarajevu sprovesti u realizaciju. A za sada je Zimske olimijske igre 2030. u Sarajevu, samo ideja“, pojasnili su za Radiosarajevo.ba u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije