Kakva vijest: Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!

Radiosarajevo.ba
Kakva vijest: Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!
Historija.ba / Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984. godinu

Svijetom je danas odjeknula informacija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kako su SAD, Španija i Japan izrazile želju da zajedno organiziraju Zimske olimpijske  igre 2030. godine.

Octavian Morariu, čelnik Evaluacijske komisije MOK-a kazao je da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili prijedlog. 

Sva tri grada već su bili domaćini olimpijskih igara, a AFP je objavio informaciju koja je za nas prilično spektakularna!

Naime, u slučaju da ova organizacija ZOI-ja prođe, Barcelona bi odabrala Sarajevo kao partnerski grad u kojem bi se izvodili skijaški skokovi!

O nečem sličnom su, podsjetimo, u maju prošle godine razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i regionalni ministar Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfreda Bosch, prilikom njegovog boravka u Sarajevu.

Tom prilikom, Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma, te ponudio da zajedno s Vladom KS započnu i pregovore za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, kojoj je neophodno vratiti stari sjaj. 

Tada je i najavljeno da će se Barcelona kandidrati za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2030. godine, te su tada predložili i da se Sarajevo priključi toj kandidaturi.

Da li će se najveće svjetsko sportsko takmičenje bar dijelom vratiti u Sarajevo, koje je 1984. bilo centar svijeta sa svojom Zimskom olimpijadom, ostaje da se vidi...

Do tada, uživajte u ski skokovima na sarajevskoj olimpijadi, 1984. godine:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije