Planovi za Marijin Dvor: Vlada KS nije sretna zbog odluke Gradskog vijeća

Benjamin Redžić
Planovi za Marijin Dvor: Vlada KS nije sretna zbog odluke Gradskog vijeća
Foto: Admir Kuburović/ Radiosarajevo/ Fena / Šta će se graditi na Marijin Dvoru i koje će posljedice biti?

Nakon što je Gradsko vijeće Sarajeva na jučerašnjoj sjednici usvojilo izmjene regulacionog plana Kvadrant B na Marijin Dvoru, uslijedile su brojne reakcije.

Izmjenama regulacionog plana je namjeravano produženje saobraćajnice odnosno šetnice Vilsonovog šetališta do Skenderije. Osim toga, predviđena je izgradnja objekata visine od 26 do 34 metra uz samo šetalište čija bi širina trebala biti 12 metara.

U pojedinim dijelovima Marijinog Dvora bi bili građeni i objekti visine do 30 spratova ili jednakte visine kao Sarajevo City Center

Odluku o izmjeni regulacionog plana je sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka nazvao historijskom tvrdeći da će to biti jedan od najatraktivnijih dijelova grada.

Skaka potvrdio: Proširuje se Vilsonovo šetalište do Skenderije

Ali, nisu svi sretni zbog ovog projekta.

Danas je reagovalo Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo zabrinuto zbog mogućnosti da novoizgrađeni objekti u tom dijelu grada dodatno onemoguće strujanje zraka, čime bi se zrak još više onečistio.

Resorni ministar Damir Filipović je već razgovarao s direktorom kantonalnog Zavoda za planiranje Hamdijom Efendićem zahtjevajući od njega da objasni na koji način je pristupljeno izradi regulacionog plana.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, prilikom planiranja izgradnje nije uopšte uzet u obzir uticaj na kvalitet zraka.

Burna rasprava o EYOF-u na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva

Iz ministarstva tvrde da na Marijin Dvoru postoje strujanja zraka koja doprinose njegovoj čistoći, te da bi se ostvarivanjem ovog regulacionog plana to spriječilo.

"Situacija postaje složenija jer se na predmetnom području Sarajevska kotlina sužava, a istovremeno se na ovoj lokaciji sastavljaju dva koridora kojima pristiže svježi zrak niz Miljacku i Koševski potok, što dodatno doprinosi osjetljivosti na gradnju visokih objekata", objasnili su iz Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

Zato, navode da će svi aspekti plana biti preispitani i da će biti pozvani predstavnici Grada Sarajeva i Gradskog vijeća kako bi im se ukazalo da ovaj regulacioni plan može dodatno narušiti zdravlje građana.

Iz Udruženja Eko Akcija su također upozorili na štetnost plana tvrdeći da će se od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine tražiti da ukine status nacionalnog spomenika starim zgradama i staroj Električnoj centrali u cilju da budu pretvorene u profitabilne objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije