Burna rasprava o EYOF-u na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva

Benjamin Redžić
Burna rasprava o EYOF-u na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Gradskog vijeća

Na današnoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva je raspravljano o EYOF-u održanom u februaru ove godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Istočnom Sarajevu.

Izvještaj je u svojem izlaganju objasnio direktor EYOF-u Senahid Godinjak koji je ponovio da je riječ o najznačajnijoj poslijeratnoj sportskoj manifestaciji.

Podsjetio da je bilo problema u organizaciji i da se neke stvari jesu radile u posljednji čas kao što je priprema sportske infrastrukture, ali da je to završeno uspješno. Pohvalio se da je uprkos svemu ovo bio do sada najuspješniji EYOF, te da su za to najzaslužniji volonteri.

Zatim je komentarisao finansiranje ove manifestacije.

"Ovo je uvjerljivo festival u koji je najmanje uloženo finansijskih sredstava u poređenju s prethodnih 13... Pokušavali smo iznaći najbolji finansijski modus... Fakture za 2019. godinu još pristižu. Prihodovna strana cijelog projekta je bila više od devet miliona maraka. Milion maraka od Republike Srpske još nije dostavljeno. Da li će se to desiti - nemamo garanciju", rekao je Godinjak.

Govoreći o medijskom praćenju, naglasio je da nije postojala finansijska mogućnost da se angažuje kanal Eurosport koji je bio zainteresovan, te da BHT nije imao tehničke mogućnosti da snima i emituje većinu događaja.

Naveo je da će se uskoro odlučiti šta će biti učinjeno s nabavljenom mehanizacijom.

Međutim, vijećnici su se najviše intersovali za finansijski plan za 2018. i 2019. godinu - kada će biti gotov.

Bilo je i drugih zamjerki.

Vijećnik Stranke demokratske akcije Toni Vukadin je istakao da je promocija EYOF-u bila loša. Nezavisni vijećnik Srđan Srdić se požalio na ponašanje pojedinih volontera i pojedine aspekte organizacije EYOF-u dodavši kako on kao gradski vijećnik "nije dobio ni Groodvyja ili jaknu, a učestvovao sam kao i kolege u organizaciji".

Da je bilo problema, ne krije ni sam Godinjak poručivši da je bilo tihe opstrukcije na primjer od Olimpijskog centra Jahorina, ali da finansiranje jeste bio najveći problem. Kada će biti dostavljeni potpuni podaci koji se tiču finansija, ostalo je nepoznanica. Zbog nedostatka podataka o utrošku novca, Nihad Uk iz Naše stranke je predložio da se tačka o EYOF-u razmtra kao informacija, a ne kao izvještaj. Ukov stranački kolega Samir Fazlić se pitao kako će se donijeta namjeravana odluka o prestanku rada poduzeća EYOF ako ne postoji finansijski izvještaj, što je, kako je kazao, uslovi za to.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je istakao "kako se zna kako je svaka marka potrošena i da nije moguće organizovati velike manifestacije, a da se potroši malo novca" dodavši: "Jako me iritiraju stvari koje se govore, a nisu tačne".

Izvještaj o održavanju EYOF-u je usvojen glasovima većine vijećnika, a onda su vijećnici podržali i pokretanje postupka prestanka rada preduzeća EYOF.

Historijska izmjena regulacionog plana

Pažnju gradskih vijećnika je izazvao prijedlog izmjene regulacionog plana na Marijin-Dvoru za kvadrant B. Nakon sugestija građana i struke, predložena je mogućnost izgradnje objekata visine do 26 metara, a u pojedinim dijelovima i do 34 metra.

Kako su objasnili iz stručne službe gradonačelnika, to znači mogućnost izgradnje objekata maksimalne visine kao Sarajevo City Center ili otprilike 10 spratova. Ovaj prijedlog će biti tema nove javne rasprave.

Vijećnik Fazlić iz Naše stranke se interesovao da li je planirana izgradnja koncertne dvorane, na šta su mu iz stručne službe odgovorili da jeste planirano. Prema riječima predstavnice stručne službe, namjeravana je izgradnja podzemne koncertne dvorane, ali nijedan investitor nije pokazao interes za to. Međutim, nije nužno da to bude podzemna koncertna dvorana.

Prvobitni prijedlog u čijoj je izradi učestvovao Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nije prihvaćen zbog brojnih zamjerki.

Prijedlog odluke o izmjeni regulacinog plana je usvojen, što je gradonačelnik Skaka okarakterisao kao historijski tvrdeći da će se taj dio Sarajeva značajno promijeniti na bolje.

Skaka potvrdio: Proširuje se Vilsonovo šetalište do Skenderije

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar - Marijin-Dvor" za lokalitet Kvadrant „B". Riječ je o oživljavanju procesa kojima se omogućava nastavak izgradnje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u samom centru grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije