Kandić: Brnabić je nezainteresirana da sazna da se u Srebrenici dogodio genocid

A. S.
Kandić: Brnabić je nezainteresirana da sazna da se u Srebrenici dogodio genocid
Arhiv / Nataša Kandić

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM u razgovoru za Radiosarajevo.ba  komentirala je izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u negirala da se Srebrenici dogodio genocid.

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvoreno negirala genocid u Srebrenici

Ana Brnabić je pokazala svijetu antieuropsku politiku današnje Srbije

Jadranka Kosor žestoko napala Anu Brnabić zbog negiranja genocida

Kandić je u javnosti u Bosni i Hercegovini poznata po brojnim podsjećanjima i optužbama protiv Srba za ratne zločine u našoj i regionu, a za naš portal je reagirala na istup srbijanske premijerke za Deutsche Welle, koja je na insistiranje novinara da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid.

Skrivanje Karadžića i Mladića

“Moje neko stanovište je da se u Srbiji stalno ponavlja da političari “voze” istu priču i da nema nijednog političara koji će kazati “da, u Srebrenici je izvršen genocid”, onako  kako je to utvrdio, ustanovio Haški tribunal. Znači, svi govore o teškom zločinu, niko neće da prihvati tu kvalifikaciju genocida. Ono što demantuje ili što otkriva da je to jedan politički pristup je to kako oni reaguju na zahtjeve Tribunala svih ovih godina kada su u pitanju zahtjevi za predaju optuženih za genocid. Srbija je ispunjavala zahtjeve Haškog tribunala, time što je bila obavezna, iako poslije velikog broja godina, podrške, skrivanja optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, da preda, ne samo one koji su bili optuženi za teške zločine i odgovorni za izvršenje genocida", kaže Kandić za Radiosarajevo.ba.

Kandić smatra da Srbiju stalno treba opominjati da je ona ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu i da je morala da ispuni sve obaveze koje se tiču hapšenja optuženih za genocid.

Nataša Kandić - undefined

Arhiv: Nataša Kandić

"Prema tome, politički istupi predsjednika Srbije i političara iz Srbije su u velikom nesaglasju s onim kako Srbija postupa kada su u pitanju zahtjevi za hapšenje optuženih za genocid i za dostavljanje dokumentacije i dokaza u vezi s odgovornošću za genocid. Mi svi znamo da je Srbija morala da dostavi ratni dnevnik Ratka Mladića, optuženog za genocid i brojne druge dokaze koji su pomogli da oni koji su optuženi osude za genocid, poput Radovana Karadžića", dodala je Kandić

Bivša predsjednica Fonda za humanitrano pravo nije mnogo iznenađena istupom Brnabić u vezi negiranja genocida u Srebrenici.

Život Brnabićke u drugom svijetu

"Srbijanska premijerka dolazi iz poslovnog svijeta, ona nikada nije bila prisutna u javnom životu Srbije. Ona je mlada osoba, koja nikada nije učestvovala u nekim antiratnim protestima. Ona je porijeklom iz bogatog poslovnog svijeta, ušla je u politiku iz tog svijeta. Ona je apsolutno na jednom nivou političkog sloja koji ne ulazi i ne spaja činjenice, ne povezuje za ispunjavanje obaveza prema genocidu. Kada država reaguje na pravnu obavezu, da preda osuđenog na genocid, to ne znači da ta država ne priznaje genocid. No, problem je što njeni predstavnici izlaze u javnost, te da nema nijednog predsjednika ili premijera Srbije koji je rekao “Da, Haag je ustanovio da je izvršen genocid u Srebrenici”. Svi oni poriču i oni pokušavaju da zamagle oči kako Srbija postupa u odnosu na zahtjeve Tribunala", dodala je Kandić i nastavila:  

Premijerka Brnabićka i te njene izjave pokazuju da ona ne zna, odnosno da nije bilo zainteresovana da sazna šta se dogodilo u Srebrenici i da je živjela u nekom drugom svijetu. Taj svijet u kome je živjela je daleko od onoga što je stvarnog života i što će da pomogne svima nama na ovim prostorima da dođemo do približavanja, u viđenju i razumijevanju onoga šta se dogodilo u Srebrenici i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine i regiona".

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije