Saopćenje / Ana Brnabić je pokazala svijetu antieuropsku politiku današnje Srbije

16. 11. 2018. u 09:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Institut za straživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) reagirali su saopćenjem za javnost povodom izjave premijerke Srbije Ane Brnabić za Deutsche Welle u kojoj je otvoreno negirala genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Saopćenje Instituta za straživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike prenosimo u cjelosti:

“Negiranje genocida u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o največem zločinu poslije holokausta u Europi predstavlja namjerni, organizovani i ciljani napad na istinu i pravdu, na državu BiH, na žrtve agresija i genocida, pa sam tim i na ljudsku civilizaciju u cjelini. Genocid u Srebrenici, koji je putem medija prenošen u cijeli svijet je toliko dobro dokumentovan i potkrijepljen sudskim i naučnim dokazima da njegovo negiranje zapravo predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu, odnosno da održavaju agresivno genocidnu politiku, ideologiju i praksu u svrhu realizacije podjele bosanskohercegovačke zemlje i uništavanja prije svega bošnjačkog naroda”, navodi se u saopćenju.

Poručujemo Ani Brnabić i njenom političkom establišmentu koji je neposredno učestvovao u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu (RBiH) da prirodu genocida u Srebrenici nikada neće uspjeti sakriti, iskriviti, uništiti.

Srpska djeca zbog njihovog kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici će istinu i pravdu tražiti ne u Srbiji koja je odlukom Internacionalnog suda pravde optužena za ne sprečavanje genocida, već u svijetskim ustanovama gdje im je istina i te kako dostupna.

Ana Brnabić i slični moraju znati da će historijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid biti prihvaćena i u Srbiji. Jer niko neće moći negirati videosnimke koji postoje i stotine hiljada stranica svjedočanstava koje postoje u Hagu i na drugim mjestima.

Negiranjem genocida u BiH Ana Brnabić je pokazala svijetu antieuropsku politiku današnje Srbije šaljući poruku u svijet da današnja Srbija nije spremna na katarzu, nije spremna na pokajanje, nije spremna zatražiti oprost od žrtve.

Bez toga, bez priznavanje istine o genocidu u Srebrenici, Srbiji nije mjesto u Europi. U Srbiji je prisutan nastavak genocidne ideologije, što je velika prijetnja miru i stabilnosti u regionu, Europi i svijetu. O tome ćemo upoznati političke subjekte u Kanadi i SAD, te organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i institute za istraživanje genocida i holokausta”, navode iz IGK i KBSA.

 “Pozivamo sve organizovane i pojedinačne subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv srbijanskih negatora genocida u BiH. To je potrebno kako se genocid ne bi više nikada i nikome ponovio. Žrtve genocida imaju obavezu da se jasno i nedvosmisleno odrede protiv negatora. Neutralnost pomaže negatoru, nikad žrtvi. Šutnja hrabri negatora, nikad potlačenog. U kulturu pamćenja mora biti ukorijenjeno pamćenje genocida, ali i pamćenje negatora genocida. Dužnost je učiti našu djecu o genocidu i negatorima genocida. Ne smijemo se navikavati da genocid, veličanje zločina i djela zločina žive i postanu prihvatljivi. Ne smijemo pristati na zaborav i oduzimanje sjećanja, prihvatiti iskrivljivanje istine o prošlosti i patnjama”, zaključuje se u saopćenju.

KOMENTARI (1)