Nakon istupanja iz PEN-a Hadžem Hajdarević traži hitnu sjednicu Upravnog odbora

F. V.
Nakon istupanja iz PEN-a Hadžem Hajdarević traži hitnu sjednicu Upravnog odbora
Foto: AA / Hadžem Hajdarević

Član Upravnog odbora PEN centra i predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine, naš ugledni književnik Hadžem Hajdarević, uputio je danas pismo Upravnom odboru PEN-a povodom odluke Miljenka Jergovića i Ivana Lovrenovića, a ranije i Ivice Đikića i Željka Ivankovića da napuste ovu najugledniju književnu instituciju u svijetu.  

Oni su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja komemorativne mise za Bleiburg u Sarajevu. 

"Sve me ovo zateklo i neizmjerno rastužilo. Bio sam van zone interneta, nisam se najbolje ni osjećao ovih dana, u svakom slučaju nisam sudjelovao ni u kreiranju Saopćenja PEN-a ni u glasanju za to Saopćenje. Malo sam sad pregledao o čemu se radi i vidio da je kolega Željko Ivanković sugerirao da to Saopćenje pogleda neki član od katolika, kako je on rekao, i velika je šteta ako to nije učinjeno… Ne bih ni znao za sve ovo, ni za članove koji su se povukli iz PEN-a BiH, da mi jedan novinar nije poslao pitanja šta ja o svemu mislim…", naveo je Hajdarević. 

Hajdarević je dodao kako mu je žao što je do ovog došlo. 

"Smatram ovo vrlo ozbiljnom situacijom, tako bi, mislim, to trebalo shvatiti, jer su i Lovrenović, i Ivanković, i Jergović, i Đikić, i više ne znam ko je sve podnio ostavku za članstvo PEN-centra BiH, jako važni autori da bismo lahko prešli preko toga. Predlažem hitnu sjednicu Upravnog odbora, kako god, ali da se održi, da se pokuša razgovarati s uvaženim kolegama da eventualno povuku svoju ostavku… Vjerovatno je da neće, ali, molim vas, da se ne ganjaju nikakvi kaprici… I ovako je sve urušeno", naveo je, uz ostalo, Hajdarević u pismu. 

Članovi P.E.N. centra BiH objavili su protestno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg.  

Pismo su objavili 9. maja povodom Dana pobjede nad fašizmom, a u njemu je navedeno: 

Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže. 

Pismo su potpisali Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije