Zlatko Dizdarević o istupanjima iz PEN-a: Žao mi je što je do svega ovoga došlo

F. V.
Zlatko Dizdarević o istupanjima iz PEN-a: Žao mi je što je do svega ovoga došlo
Foto: Otisak.ba / Zlatko Dizdarević

Književnici Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović napustili su danas PEN centar Bosne i Hercegovine. Ranije su to učinili Željko Ivanković i Ivica Đikić

Jergović i Lovrenović su danas poslali obavještenja PEN centru poručivši kako ih se više ne treba smatrati članovima ove najuglednije književne institucije u svijetu. Oni su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja komemorativne mise za Bleiburg u Sarajevu.

Podsjećamo, članovi PEN centra u BiH su 9. maja uputili pismo povodom Dana pobjede nad fašizmom u kojem su iskazali nerazumijevanje za održavanjem mise 16. maja u Sarajevu za stradale pripadnike ustaškog pokreta. 

Jergović, Lovrenović, Đikić i Ivanković: Zašto napuštamo PEN centar BiH

Književnici Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić. nisu više članovi PEN centra BiH. Oni su poslali obavještenja PEN centru poručivši kako ih se više ne treba smatrati članovima ove najuglednije književne institucije u svijetu. Ivanković, Jergović i Lovrenović među osnivačima su ovoga centra P.E.N.-a u opsjednutom Sarajevu 31.

Jedan od potpisnika, pored brojnih uglednih inelektualac, pisaca, pjesnika, novinara, jeste i Zlatko Dizdarević. Ovaj ugledni diplomata i novinar za Radiosarajevo.ba kaže kako mu je žao što je do svega ovoga došlo. 

"S druge strane, zaista nemam šta da kažem, niti mogu da komentarišem iz najjednostavnijeg razloga što mislim da svako ima pravo da donosi odluke o sebi, o članstvu ili nečlastvu ovdje ili ondje. Da uđe ili ne uđe, da izađe iz organizacije, a da ima na to jednostavno potpuno pravo. Ne mislim uopšte da treba to previše propitivati. Ako je bitno da se zna ili komentariše, mislim da njih treba pitati. Meni je žao što je do ovog došlo", kazao je Dizdarević. 

Članovi P.E.N. centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg. 

''Članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. 

Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo bolja je i humanija strana povijesti i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže'', navodi se u pismu kojeg su osporili Jergović, Lovrenović i ostali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije