Najezda žohara i kod Ekonomskog fakulteta u Sarajevu: Građani ogorčeni

Radiosarajevo.ba
Najezda žohara i kod Ekonomskog fakulteta u Sarajevu: Građani ogorčeni
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Žohari u Sarajevu

Nakon što je jučer portal Radiosarajevo.ba napravio reportažu o žoharima u centru Sarajeva, javili su nam se čitatelji i poslali fotografije i snimke na kojima se i u drugim dijelovima grada vidi veliki broj ovih insekata.

Fotografije i snimke smo dobili od čitatelja koji je danas ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu snimio i fotografisao ove insekte.

Jučer smo kontaktirali firmu Sanitacija iz koje su nam rekli da su stvoreni idealni uvjeti za žohare, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Iz Vodovoda i kanalizacije kažu kako nema razloga za paniku, te da nije povećan broj žohara u kanalizacionim šahtovima. 

Osim po veličini, mužjaci i ženke crnog žohara razlikuju se i u ostalim značajkama. Primjerice, mužjaci se mogu prepoznati po smeđim krilima koja pokrivaju većinu njihovog abdomena i po užem tijelu od ženki. Ženke, s druge strane, imaju malena, nerazvijena krila ispod glave, ali i jedni i drugi ne mogu letjeti. 

Prirodna okruženja ove vrste žohara su vanjski prostori u kojima dobro preživljavaju, primjerice u grmljima, ispod lišća, zaštitnih pokrova za biljke, stijena i sličnim vlažnim mjestima. Ipak, posebice u ljeto, oni se mogu naseliti u zgradama i domovima u kojima prebivaju u prljavim i vlažnim mjestima poput odvoda ili kanalizacija, u zidovima itd. Stoga na njih uglavnom nailazimo oko odvoda u kupaonicama, zahoda, u sudoperima, podrumima, prostorima za odlaganje otpada, kotlovnicama i slično. Crni žohari su svejedi koji se hrane trulim organskim materijama i vrlo su ovisni o vodi. Dapače, bez vode ne mogu preživjeti dulje od dva tjedna, ali bez hrane mogu preživjeti skoro mjesec dana. Zato ih često nalazimo u skupinama oko izvora vode.

S obzirom na to da se crni žohari hrane trulim organskim materijama i kreću kanalizacijama, oni skupljaju na nogama i tijelu mikrobe koje prenose na površine za hranu ili u hranu. Štoviše, poznato je da prenose više od 30 vrsta bakterija i brojne uzročnike bolesti kao što suSalmonellaE.coli itd. Ovakvi organizmi uzrokuju probavne smetnje i trovanja hranom. Također, njihov izmet može uzrokovati astmu i ostale alergijske reakcije.

Više pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije