Martinbrodski slapovi upisani na Tentativnu listu UNESCO-a

S. H.
Martinbrodski slapovi upisani na Tentativnu listu UNESCO-a
Helifilm / Ljepote BiH: Martinbrod

Martinbrodski slapovi upisani su na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m.

Štrbački buk i slapovi u Martin-Brodu kandidirani za UNESCO listu prirodne baštine

Naime, Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-m u martu ove godine razmatrala je i podržala inicijativu Nacionalnog parka UNA i dostavila UNESCO-u prijedlog za upis Martinbrodskih slapova Nacionalnog parka UNA na Tentativnu listu UNESCOa za Bosnu i Hercegovinu. UNESCO nas je obavjetio da je urađeno ažuriranje Tentativne liste za Bosnu i Hercegovini s upisom za upis Martinbrodskih slapova Nacionalnog parka UNA, naveli su iz Državne komisije.

"Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, riječne bazene, ade, brzake, rukavce i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin-Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala. Na kraju ovog naseljenog mjesta završavaju martinbrodski slapovi gdje se preko zadnjih sedrenih naslaga hladna Una jednim dijelom prelijevajući spaja s još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin-Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon. Kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cijelosti proteže kroz naseljeno mjesto Martin-Brod, s posebnom pažnjom treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP Una. Ovo posebno vrijedi ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu za stvaranje određenih dobrobiti i uvjeta za normalan život", navodi se u inicijativi Nacionalnog parka Una.

Razlozi za upisivanje Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO listu prirodne baštine su brojni, a ovdje su naveli samo neke.

Ostali će vam se prikazati kada ova mjesta posjetite i sve vam postaje jasnije, naveli su iz Nacionalnog parka Una.

"Sačuvajmo naše prirodne i kulturne vrijednosti za buduće generacije, bez obzira na to bile one ili ne na UNESCO listi svjetske baštine", poručili su.

Tentativni list za Bosnu i Hercegovinu, na kojem se nalaze dobra za koja je pokrenuta inicijativa, može se vidjeti na ovom linku, a na istom linku se nalaze i informacije o dobrima koja su pod zaštitom UNESCO-aa.

Nakon što se dobro upiše na Tentativnu listu slijedi rad na izradi nominacionog fajla i plana upravljanja u skladu s Smjenicama UNESCO-a, te dostavljanje nominacije UNESCO-u, a o svakoj nominaciji odlučuje Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Inicijativa je dostavljena posredstvom Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

Takođe, na 33. sjednici Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-m, održane 24. januara ove godine razmatrana je informacija o uključenju u projekat proširenja međudržavnog serijskog dobra svjetske baštine – Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope. Na prethodnoj sjednici Državna komisija se upoznala sa inicijativom o uključenju u projekat proširenja međudržavnog serijskog dobra svjetske baštine – Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope.

Inicijativa je dostavljena nadležnim entitetskim ministarstvima.

Primljen je Tentativni list za lokalitet Strogi prirodni rezervat Prašuma Janj.

Prvi korak u procesu nominacije prašume Janj na UNESCO-ovu listu

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO usvojila je Tentativni list za uključenje u projekata proširenja međudržavnog serijskog dobra svjetske baštine – Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope, Strogi prirodni rezervat Prašuma Janj je dostavljen UNESCO-u te upisan na Tentativni list za Bosnu i Hercegovinu.

Upis na Tentativnu listu prethodi postupku nominacije nekog dobra za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije