Štrbački buk i slapovi u Martin-Brodu kandidirani za UNESCO listu prirodne baštine

Radiosarajevo.ba
Štrbački buk i slapovi u Martin-Brodu kandidirani za UNESCO listu prirodne baštine
Putem Državne komisije za suradnju s UNESCO-om, Nacionalni park Una pokrenuo je inicijativu da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području Štrbački buk i kompleks slapova u Martin-Brodu upišu na listu UNESCO-a.

Vodna bogatstva Nacionalnog parka Una koji čine rijeke Una, Unac i rječica Krka kao tri bisera prirodne baštine NP Una, predstavljaju osobitu geološku i hidrološku kršku pojavu čiji temeljni fenomen čine zanimljivi kanjoni i sedrene barijere na rijeci Uni koji stvaraju spektakularne vodopade i slapove, a zbog svoje značajne vrijednosti zaslužuju poseban tretman i zaštitu na globalnoj razini.

Štrbački buk je najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne je ljepote nastao uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene - sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Štrbački buk je trenutno najposjećeniji lokalitet u NP Una gdje počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka Une koji se nalazi u zoni stroge zaštite sve do naselja Lohovo gdje je i završava administrativna granica NP Una, a taj dio je poznat kao najzanimljivija rafting dionica u Parku.

Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, riječne bazene, ade, brzake, rukavce i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin-Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala. Na kraju ovog naseljenog mjesta završavaju martinbrodski slapovi gdje se preko zadnjih sedrenih naslaga hladna Una jednim dijelom prelijevajući spaja s još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin-Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon. Kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cijelosti proteže kroz naseljeno mjesto Martin-Brod, s posebnom pažnjom treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP Una. Ovo posebno vrijedi ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu za stvaranje određenih dobrobiti i uvjeta za normalan život.

Razlozi za upisivanje Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO listu prirodne baštine su brojni, a ovdje smo naveli samo neke. Ostali će vam se prikazati kada ova mjesta posjetite i sve vam postaje jasnije, naveli su iz Nacionalnog parka Una.

"Sačuvajmo naše prirodne i kulturne vrijednosti za buduće generacije, bez obzira na to bile one ili ne na UNESCO listi svjetske baštine", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije