Ispred Vlade KS: U Sarajevu protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

L. K.
Ispred Vlade KS: U Sarajevu protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Roditelji djece s poteškoćama u razvoju okupili su se ispred Vlade Kantona Sarajevo

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju počeli su se jutros okupljati ispred Vlade Kantona Sarajevo. Protestom žele izraziti nezadovoljstvo problemima u školovanju njihove djece.

Problem / Sarajevo: Djeca s razvojnim poteškoćama ove godine neće moći u školu?

Obrazovanje / Ministar Kazazović na Facebooku rekapitulirao dosadašnji mandat

U proteklom periodu roditelji su nadležnim u Kantonu Sarajevo ukazivali na manjkavosti u školovanju djece. Roditelji imaju tri zahtjeva, a to su smjena Elvira Kazazovića, resornog ministra, i njegovih savjetnika, iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu i iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje.

Pred roditelje ispred Vlade Kantona Sarajevo izašao je ministar Kazazović koji im je rekao da "nije sva odgovornost na njemu". Roditelji su vidno razočarani. Jedna od majki, dok je pokušavala smiriti svoje dijete, rekla je ministru da se sve radi iza zatvorenih vrata, jedna priča se priča njima, druga pred novinarima.

Druga majka govori da se priča o djeci s poteškoćama izbjegava na sjednicama Vlade. Iako je ministar Kazazović pokušao pričati o infrastrukturi i da je EDUS bio obezbijeđen s tim, roditelji su glasno i jasno dali do znanja da su se oni zapravo izborili za to.

"Vladi je problem već pet godina da organizuje jedan vrtić. Kakva je to vlada? A broj djece raste... Da li se neko zabavio pitanjem otkud uopće ovoliko djece s poteškoćama. Primate preko konkursa 18 asistenata, a znate li koliko ima djece s poteškoćama u Kantonu?", pitala je ministra jedna od majki.

Roditelji napominju da su, dok su im djeca bila u državnim vrtićima "sjedila u ćošku kao biljke" jer nema ko da radi s njima, te su ih mahom ispisivali. Žele da im djeca budu u vrtićima kao i druga djeca jer oni rade, moraju dolaziti po djecu u EDUS, pa odatle u redovni vrtić, pa kod logopeda... Pored toga, nailaze na niz poteškoća, a ovo je kap koja preljeva čašu. Neki čak plaćaju iz svog džepa asistenta.

Roditelji napominju da Slovenija ima sjajan sistem za djecu sa poteškoćama te da ga treba samo prepisati od njih.

Ministar govori da nije problem samo Ministarstvo obrazovanja, nauku i mlade Kantona Sarajevo već i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

"Pozvat ćemo roditelje na sastanak koji je predviđen za utorak i donijet ćemo neke zaključke i mjere u vezi s ovim", rekao je ministar Kazazović.

Jedna od majki misli da je odgovornost na ministru Elviru Kazazoviću. Riječ je o Aidi Hrnjić koja je majka sina s autizmom.

"Ministri su razvukli ovo sve, ne poštuju ništa što obećaju, samo razvodnjavaju, gomilaju probleme, ne rade svoj posao. Krivica je na ministru Kazazoviću, ali nije samo na njemu. Pravda se jer zna da je kriv, zna da smo u pravu. Ovo je problem u koji se svi moraju uključiti", rekla je Hrnjić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije