Guardian o brutalnoj ljepoti bivše SFRJ: Tjentište među najljepšim primjerima

Radiosarajevo.ba
Guardian o brutalnoj ljepoti bivše SFRJ: Tjentište među najljepšim primjerima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sutjeska, Tjentište

Nakon Drugog svjetskog rata, tadašnja socijalistička Jugoslavija je krenula u rekonstrukciju zemlje uništene ratnim dejstvima. Betonski stambeni blokovi, hoteli, građanski centri i spomenici razoreni su širom zemlje, te su i danas svjedoci bivše države između dva svijeta, zapadne demokratije i komunizma sa istoka.

U fotoeseju kojeg je priredila novinarka Ivana Šekularac za britanski The Guardian našlo se najviše objekata iz glavnog grada bivše Jugoslavije, a danas Srbije - Beograda. No na listi se našlo i Tjentište, monumentalno antifašističko spomen obilježje koje su jedan od brojnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine koji nisu dovoljno iskorišteni.

Sutjeska - mjesto gdje su se odbranile civilizacijske vrijednosti

Nacionalni park Sutjeska i njemu pripadajuće monumentalno atifašističko spomen obilježje na Tjentištu su jedan od brojnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine koji nisu dovoljno iskorišteni. Poslije Drugog svjetskog rata ovo mjesto koje pripada općini Foča je bilo jedno od najposjećenijih u bivšoj Jugoslaviji.

Brutalizam kao pokret je bio popularan širom istočnog bloka, a bivša Jugoslavija ga je iskoristila za oblikovanje vizuelnog identiteta između istoka i zapada. Interes za ovaj stil raste - posebno nakon izložbe 2018. godine u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) pod nazivom Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980.

Spomenici i arhitektura bivše Jugoslavije u čuvenom MOMA muzeju

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, poznati MOMA koji godišnje ugosti milione posjetilaca, najavljuje veliku izložbu posvećenu spomenicima i arhitekturi bivše Jugoslavije. Pogled na betonsku utopiju: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980 , naziv je izložbe koja će obuhvatiti više od 400 crteža, maketa, fotografija i video klipova, prikupljenih iz različitih izvora: lokalnih arhiva, privatnih zbirki i muzeja širom regije.

Među najzanimljivijim spomenicima u Beogradu je Genex toranj, te Palata Srbije.

Memorijalni spomenik na Tjentištu koji je podignut u znak sjećanja na ubistva 7.000 ljudi od nacista obnovljen je prošle godine. Miodrag Živković, 91-godišnji vajar spomenika visokog 19 metara,  među prvim je umjetnicima u bivšoj Jugoslaviji koristio beton.

"To je stabilan materijal, podsjeća na kamen, ali s njim je lakše raditi", rekao je. „Za svaki projekat u te dane postojao je nacionalni konkurs, a umjetnici iz cijele zemlje imali su priliku da se prijave, i ta konkurencija je proizvela kvalitet", piše u tekstu uglednog Guardiana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije