Spomenici i arhitektura bivše Jugoslavije u čuvenom MOMA muzeju

Radiosarajevo.ba
Spomenici i arhitektura bivše Jugoslavije u čuvenom MOMA muzeju
Radiosarajevo.ba / Tjentište

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, poznati MOMA koji godišnje ugosti milione posjetilaca, najavljuje veliku izložbu posvećenu spomenicima i arhitekturi bivše Jugoslavije.

Pogled na betonsku utopiju: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980, naziv je izložbe koja će obuhvatiti više od 400 crteža, maketa, fotografija i video klipova, prikupljenih iz različitih izvora: lokalnih arhiva, privatnih zbirki i muzeja širom regije. 

Kroz izložbu će se prikazati rad najpoznatijih arhitekata socijalističke Jugoslavije, među kojima se ističu: Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i Milica Šterić

Organizatori najavljuju da će se kroz ovu izložbu mnogi od radova predstaviti prvi put međunarodnoj publici.  

Kroz arhitekturu nastalu tokom razdoblja socijalizma očitavaju se neke od vrijednosti koje su bile karakteristika i same države Jugoslavije: radikalni pluralizam, hibridnost i idealizam, kaže se u najavi izložbe. Izložba istražuje teme kao što su urbanizacija velikih razmjera, tehnološko ekperimentiranje, konzumerizam, kao i spomenička memorijalizacija, sve pod zajedničkom odrednicom "betonske utopije".

Fotografija kojom se najavljuje izložba prikazuje spomenik na Tjentištu, remek djelo kipara Miodraga Živkovića iz 1971. godine.

Izložba u MOMA muzeju bit će do sada najveći prikaz arhitekture i spomeničke umjetnosti bivđše Jugoslavije. Potpisuju je organizator Martino Stierli, glavni kustos za arhitekturu i dizajn u MOMA muzeju Philip Johnson, gostujući kustos Vladimir Kulić te asistent kustos Anna Kats.

Izložba će biti postavljena od 15. jula 2018. do 13. januara 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije