Gasal-Vražalica: Tražimo ostavku Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH!

4
Radiosarajevo.ba
Gasal-Vražalica: Tražimo ostavku Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jasni stavovi

Grupa građana i aktivista sutra u glavnom gradu naše zemlje, na 6. aprila, dan Grada Sarajeva organizuje proteste protiv političara koji kasne sa nabavkom vakcina.

Organizatori su pozvali građane/ke da, zbog epidemioloških mjera, svoj protest ispišu na transparent koji će pokazati kroz automobil, kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

Protest pod nazivom “Borba za život“ počinje u 12:05 sati vožnjom od zgrade institucija BiH (Parlament i Savjet ministara) do zgrade Parlamenta Federacije BiH

Tim povodom za Radiosarajevo.ba govorila je Maja Gasal-Vražalica, jedna od šest žena koje organizuju proteste. Imaju, kako kaže, tri zahtjeva...

„Imamo tri zahtjeva vrlo konkretna, a to su ostavke, odnosno smjena Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH iz prostog razloga što se u ovih godinu dana nisu bavili građanima i građankama, već smo imali osobe koje su već godinama na platnom spisku, a ne rade ništa. Ponukani smo time da je svakog dana kocka sa životima građana i da svakog dana gubimo u prosjeku 50 građana, koji zbog pandemije koronavirusa i posljedica gube svoje živote, izlazimo na ulice i tražimo smijene ili ostavke“, pojašnjava ona.

Njihov drugi zahtjev je, nastavlja, da se imenuje novi saziv Vijeća ministara i Vlade FBiH kojima se daje 14 dana rok po imenovanju da izađu s jasnim i realnim planom i programom borbe protiv pandemije i upravljanja krizom.

„Sve ovo vrijeme, od početka pandemije, mi nemamo nijednu političku stranku, a to se očekuje od vlasti, da su već izašli s planom koji bi, naravno, uključivao i nabavku vakcina, ali i ekonomski i obrazovni plan i program u ovakvim okolnostima“, govori Gasal-Vražalica.

Treći zahtjev je, ističe Gasal-Vražalica, uvođenje obaveznog PCR teksta za ulazak u našu zemlju bez obzira da li se radi o bh. građanima koji dolaze iz strane države ili ne.

Jasni stavovi - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Jasni stavovi

„Smatramo da je to obaveza države da zaštiti građane, mnoge zemlje to rade i ne vidimo nijedan razlog zašto BiH to nije uvela do sada. Rok za ispunjenje ovih zahtjeva je sedam dana, dakle 13. april“, ističe naša sagovornica.

Podsjeća da su kao organizatori najavili naše proteste i prije nego je javnost bila upoznata s potpisanim ili nepotpisanim pismom anesteziologa s KCUS-a.

Napominje da nisu za blokadu grada, za proteste koji se dešavaju ispred zdravstvene ustanove.

Niko iz moralnih ili etičkih razloga ne podnosi ostavke, tako da mi ne znamo šta bi bio konkretan zahtjev ako se mi okupimo ispred KCUS-a, ako govorimo samo o ovom pismu koje je neko potpisao. Smatramo da se smjenom Vlade FBiH smjenjuje i ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kojeg je javnost imala priliku upoznati tek kada je odlučio da bude primjer građanima BiH tako što je zavrnuo rukav i prvi primio vakcinu protiv koronavirusa. Smjenom takvih ljudi i neodgovornih političara i ministara i ministrica bi se imenovala nova vlada gdje bi došli odgovorni i da političke partije konačno postave i imenuju odgovorne političare“, kazala Gasal-Vražalica.

Ovim zahtjevima žele, poručuje na kraju, natjerati da institucije BiH rade svoj posao, odnosno da opravdaju primanja koja dobijaju iz budžeta kojeg pune građani.

Ulica nam je jedino preostala. Naravno, bez vandalizma i civilizirano. Smatram da je to demokratski proces, da izađemo i pokažemo građansko nezadovoljstvo i neposluh u civiliziranim okvirima ponašanja, poštujući sve epidemiološke mjere. Da postanemo konačno građani koji ne glasaju samo, već da biraju. Jer ako povjerimo svoj glas nekome, onda treba da ga počnemo i cijeniti, da im pokažemo ako nismo zadovoljni. Ako nisu u stanju da nabave vakcine, da treba da se sklone“, jasna je Gasal-Vražalica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije