Duraković otkrio: Evo ko nam želi oteti atraktivnu zemlju u centru Sarajeva

J. Ć.
Duraković otkrio: Evo ko nam želi oteti atraktivnu zemlju u centru Sarajeva
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Pres konferencija u Muzeju 'Valter brani Sarajevo'

Vlada Federacije BiH je u okviru kadrovskih rješenja u petak, 9. januara dala saglasnost Nadzornom odboru JP Filmski centar Sarajevo da s pozicije vršioca dužnosti generalnog direktora razriješi Jasmina Durakovića, zbog isteka mandata.

Istovremeno je data saglasnost da za novog v.d. direktora na period od 12 mjeseci bude imenovana Ines Tanović.

Jasmin Duraković razriješen dužnosti direktora Filmskog centra

Tim povodom na današnjoj pres konferenciji održanoj u Muzeju “Valter brani Sarajevo” Jasmin Duraković je na početku istaknuo da se, nakon što je preuzeo mandat na čelu uprave Filmskog centra Sarajevo, susreo s velikim finansijskim problemima.

"Ušli smo u jedan proces kako da ovo preduzeće vratimo u neku normalu. Ušao sam u sve ovo kao filmski radnik i imao sam potrebu da u ime prošlosti naše kinematografije, sadašnjosti ali i budućnosti napravimo nešto. Ono što je zanimljivo, jeste da niko od filmskih radnika u BiH nije htio imati ovu funkciju", naveo je Duraković.

Upozorili su na pokušaje da određeni, kako su naveli, građevinski lobiji oduzmu imovinu filmskog studija Jagomir, što je sudskim putem zaustavljeno.

"Bili smo i svjedoci ali i akteri jednog pokušaja preuzimanja imovine Filmskog centra Sarajevo. Radi se o imovini nekadašnjeg studija Jagomir (20.000 kvadratnih metara), najatraktivnijoj lokaciji u Općini Centar.
Pres konferencija u Muzeju  - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Pres konferencija u Muzeju

Od prvog dana smo imali taj problem koji je eskalirao u maju prošle godine kada smo saznali da kantonalno pravobranilaštvo KS predalo zahtjev za uknjižbu imovine Filmskog centra Sarajevo. Do dokumentacije nismo mogli dugo doći na sudu", rekao je Duraković.

Dodao je da je u proteklom periodu urađeno nekoliko velikih projekata.

„Napravili smo digitalizaciju filmske baštine Bosne i Hercegovine i digitirali smo desetak igranih filmova, a uradili smo puno na zaštiti druge filmske građe. Uspjeli smo da napravimo i muzej 'Valter brani Sarajevo', jedinstven filmski muzej u ovom dijelu Europe. To je nešto što iza nas ostaje ovom gradu, dakle jedan značajan kulturološki projekat. A istovremeno se pokazalo da taj Muzej ima potpuni smisao i u turističkom pogledu“, istakao je Duraković.

Duraković: Ponosno mogu reći da je Filmski centar Sarajevo danas "zdravo" preduzeće

Prema riječima Durakovića i Gavrila Grahovca, savjetnika generalnog direktora Filmskog centra Sarajevo, "Vlada FBiH krenula je u borbu za hektare".

Namjera im je, kako kaže Duraković, da filmsku industriju predstavlja privatno preduzeće Mirsada Purivatre.

"Pokušavali smo da otvorimo to pitanje i mislim da niko ne treba da ima monopol na to, ni Miro Purivatra niti Filmski centar. Znam da ovim izazivam reakcije i svjestan sam toga", rekao je Duraković.

"Meni je žao jedne dobre ideje, jednog dobrog projekta u interesu filmske industrije i filmske umjetnosti te očuvanja kulturnog blaga koje postoji ovdje, a to je 80 igranih i na hiljade dokumentarnih filmova", dodao je Grahovac.

Protiv smjene Durakovića je i Ešrefa Krvavac, supruga slavnog bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

Duraković je ranije, za portal Radiosarajevo.ba, kazao da je moguće i taksativno nabrojati sve što je urađeno, a konkretnije to je:

– vraćeni su svi dugovi javnog preduzeća iz prošlosti (preko 350.000 KM);
– isplaćene su sve plate, uz prateće poreske i druge obaveze prema uposlenicima javnog preduzeća (samo u 2018. godini ukupno su isplaćene 54 plate), kao i sve druge obaveze prema bivšim suradnicima, članovima Odbora za reviziju i drugih komisija koji su angažirani kao dio zakonskih obaveza javnog preduzeća;
– osigurano je pozitivno poslovanje i potpuna tekuća likvidnost javnog preduzeća:
– riješeni su svi sudski predmeti iz prošlosti;
– kadrovski smo revitalizirali javno preduzeće;
– u potpunosti ili u najvećem dijelu adaptirani su i stavljeni u funkciju svi prostori javnog preduzeća;
– uspostavljena je adekvatna zaštita imovine i pokretnog kulturnog blaga javnog preduzeća i BiH;
– nastavljena je digitalizacija filmskog kataloga JP Filmski centar;
– digitalizirano i restauirano je novih 7 dugometražnih igranih filmova iz prošlosti kinematografije u BiH („Kapi, vode, ratnici“, „Mali vojnici“, „Ram za sliku moje drage“, „Quo vadiš, Živorade“, „Dan duži od godine“, „Ljubav i bijes“ i „Miris dunja“);
– u toku je tehnička obrada svih naslova iz filmskog kataloga (preko 800 filmova)
– izgrađen je i otvoren muzej „Valter brani Sarajevo“, koji je u kratkom roku postao jedna od turističkih atrakcija Sarajeva;
– osigurani su distribucija i prikazivanje naslova kataloga Filmskog centra Sarajevo u BiH, zemljama regije i svijetu;
– u toku su završni pregovori sa kineskim partnerima oko remakea filma „Most“;
– aktiviran je projekat remake filma „Valter brani Sarajevo“ sa regionalnim i svjetskim partnerima;
– organizirano je 12 filmskih programa i retrospektiva iz filmskog kataloga FCS u BiH, regiji i svijetu (Austrija, Njemačka, Norveška, Francuska, Turska)
– zaustavljen pokušaj nelegalnog pruzeimanja imovine na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir (20 000 kvadradnih metara)
– započete su prireme za izgradnju Filmskog grada u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir;
– osigurani su razvojni i drugi partnerski projekti i poslovi koji daju garancije za ubrzani razvoj ovog javnog preduzeća od strateškog interesa za Federaciju BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije