Duraković: Ponosno mogu reći da je Filmski centar Sarajevo danas "zdravo" preduzeće

E. H.
Duraković: Ponosno mogu reći da je Filmski centar Sarajevo danas "zdravo" preduzeće
Foto: Twitter / Jasmin Duraković

Vlada Federacije BiH je u okviru kadrovskih rješenja danas dala saglasnost Nadzornom odboru JP Filmski centar Sarajevo da s pozicije vršioca dužnosti generalnog direktora razriješi Jasmina Durakovića, zbog isteka mandata.

Istovremeno je data saglasnost da za novog v.d. direktora na period od 12 mjeseci bude imenovana Ines Tanović.

Ovu priliku iskoristili smo da razgovaramo s Jasminom Durakovićem koji je za Radiosarajevo.ba kazao da je nakon što je preuzeo mandat na čelu uprave Filmskog centra Sarajevo susreo se s velikim finansijskim problemima.

Oko 400.000 KM smo imali gubitaka, radnici preduzeća nisu dobijali plate, računi su bili blokirani, a kancelarije zaključane, da ne govorim da nam je bila isključena struja. Dakle jedna vrlo loša situacija. Zbog toga smatram velikim uspjehom što smo uspjeli da uradimo potpunu finansijsku konsolidacij, da riješimo sve te gubitke i da u ovom trenutku imamo jedno zdravo javno preduzeće. Tačnije jedno od rijetkih zdravih javnih preduzeća“, pojasnio je Duraković.

Dodao je da je u proteklom periodu urađeno nekoliko velikih projekata.

„Napravili smo digitalizaciju filmske baštine Bosne i Hercegovine i digitirali smo desetak igranih filmova, a uradili smo puno na zaštiti druge filmske građe. Uspjeli smo da napravimo i muzej 'Valter brani Sarajevo', jedinstven filmski muzej u ovom dijelu Europe. To je nešto što iza nas ostaje ovom gradu, dakle jedan značajan kulturološki projekat. A istovremeno se pokazalo da taj Muzej ima potpuni smisao i u turističkom pogledu“, istakao je Duraković.

Pojasnio je da JP Filmski centar Sarajevo radi i na remake filma Most sa kineskim partnerom.

„Inače o svemu ćemo više reći i na press knferenciji koju smo zakazali za ponedjeljak (13. januara). Uspjeli smo zaustaviti pokušaj uzimanja zemlje nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, koja je bila na meti raznih političkih i interesnih grupacija. Htjeli su da tu zemlju otmu od filmske zajednice, ali mi smo uspjeli da to pravno zaštitimo i ostavili smo mogućnost da se ta lokacija razvija u onom pravcu u kojem i treba“, poručio je Duraković.

Na naše pitanje o imenovanju Ines Tanović za novog v.d. direktoricu JP Filmskog centra Sarajevo, Duraković je kazao da kolegicu očekuje nastavak borbe, ali da dolazi u „zdravo“ javno preduzeće.

„I dalje se mora boriti da sačuva ono što je važno, a to je imovina Filmskog centra i filmovi, ta da se još aktivnije uključi u filmsku industriju posebno po pitanjima međunarodnog predstavljanja BiH. Inače JP Filmski centar Sarajevo treba da postane strateški najznačajnija filmska institucija Bosne i Hercegovine“, zaključio je Duraković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Duraković je kazao da je moguće i taksativno nabrojati sve što je urađeno, a konkretnije to je:

– vraćeni su svi dugovi javnog preduzeća iz prošlosti (preko 350.000 KM);
– isplaćene su sve plate, uz prateće poreske i druge obaveze prema uposlenicima javnog preduzeća (samo u 2018. godini ukupno su isplaćene 54 plate), kao i sve druge obaveze prema bivšim suradnicima, članovima Odbora za reviziju i drugih komisija koji su angažirani kao dio zakonskih obaveza javnog preduzeća;
– osigurano je pozitivno poslovanje i potpuna tekuća likvidnost javnog preduzeća:
– riješeni su svi sudski predmeti iz prošlosti;
– kadrovski smo revitalizirali javno preduzeće;
– u potpunosti ili u najvećem dijelu adaptirani su i stavljeni u funkciju svi prostori javnog preduzeća;
– uspostavljena je adekvatna zaštita imovine i pokretnog kulturnog blaga javnog preduzeća i BiH;
– nastavljena je digitalizacija filmskog kataloga JP Filmski centar;
– digitalizirano i restauirano je novih 7 dugometražnih igranih filmova iz prošlosti kinematografije u BiH („Kapi, vode, ratnici“, „Mali vojnici“, „Ram za sliku moje drage“, „Quo vadiš, Živorade“, „Dan duži od godine“, „Ljubav i bijes“ i „Miris dunja“);
– u toku je tehnička obrada svih naslova iz filmskog kataloga (preko 800 filmova)
– izgrađen je i otvoren muzej „Valter brani Sarajevo“, koji je u kratkom roku postao jedna od turističkih atrakcija Sarajeva;
– osigurani su distribucija i prikazivanje naslova kataloga Filmskog centra Sarajevo u BiH, zemljama regije i svijetu;
– u toku su završni pregovori sa kineskim partnerima oko remakea filma „Most“;
– aktiviran je projekat remake filma „Valter brani Sarajevo“ sa regionalnim i svjetskim partnerima;
– organizirano je 12 filmskih programa i retrospektiva iz filmskog kataloga FCS u BiH, regiji i svijetu (Austrija, Njemačka, Norveška, Francuska, Turska)
– zaustavljen pokušaj nelegalnog pruzeimanja imovine na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir (20 000 kvadradnih metara)
– započete su prireme za izgradnju Filmskog grada u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir;
– osigurani su razvojni i drugi partnerski projekti i poslovi koji daju garancije za ubrzani razvoj ovog javnog preduzeća od strateškog interesa za Federaciju BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije