Dok se raspravlja o helikopteru: Djevojčica na Bjelašnici pomoć čekala 45 minuta

E. Halimić
Dok se raspravlja o helikopteru: Djevojčica na Bjelašnici pomoć čekala 45 minuta
Arhiv / Admir Katica

Zimska sezona na bh. planinama nije još zvanično počela, ali svaki vikend na izletištima i skijaškim stazama možemo vidjeti sve veći broj gostiju.

Ipak, mnoge je zabrinula informacija od nedjelje (8. decembar) kada je na Bjelašnici teško povrijeđena djevojčica. Naime, devetogodišnja djevojčica u popodnevnim satima povrijeđena na Bjelašnici tokom sankanja, a u teškom je stanju prebačena na Klinički centr Univerziteta u Sarajevu.

Djevojčica je zadobila teške povrede u predjelu glave, a kako saznajemo na pomoć je se čekalo 45 minuta.

Podsjećamo, direktor ZOI '84 Kenan Magoda nakon ove nesreće za Radiosarajevo.ba kazao je da mu je žao što je došlo do nesreće, te da se nada da će djevojčica biti dobro.

„Međutim, ZOI '84 nije organizirao nikakvu manifestaciju, nismo naplaćivali niti jednu uslugu, jer sezona zvanično počinje tek 15. decemra. Tek od tada ZOI je dužan da tokom dana osigura Hitnu pomoć, Gorsku službu spašavanja i policiju“, kazao nam je Magoda.

Ipak nepobitna činjenica je da je djevojčica morala čekati na Hitnu pomoć više od pola sata, dok ekipa nije stigla iz Sarajeva.

Ovakve nesreće još jednom ukazuju na neophodnost unaprijeđenja sistema sigurnosti u glavnom gradu BiH. Konkretno, u ovom slučaju dobro bi došao helikopter koji je Vlada KS imala namjeru nabaviti.

Tajni sastanak sarajevske šestorke: Sve je OK, ali...
NiP: Pozivamo SBB da pročitaju šta su napisali

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica još polovinom augusta 2019. ostvaren je kontakt sa Omerom Kulićem kao stručnom osobom (inače saobraćajni vazduhoplovni inžinjer i saobraćajni pilot), a sve radi organizovanja i formiranja helikopterske jedinice MUP-a KS.

„Predviđeno je i raspisivanje javnog tendera za nabavku helikoptera. Neki od uslova za kupovinu helikoptera bili bi da je on u mogućnosti da sleti na sve planine u FBiH, da ima dva motora, te kapacitet od minimalno 10 ljudi. Također među uslovima je oprema za instrumentalno letenje, oprema za vučenje podvjesnog tereta, te vijek trajanja 30 godina“, pojasnio nam je Katica.

Dodao je bi helikopter MUP-a KS svakako bio višenamjenska mašina koju bi koristila i Hitna pomoć, a ne samo policija.

„Dakle, namjena helikoptera je prevoz pripadnika specijalne policije na sve moguće terene, transport povrijeđenih, transport bolesnih, kontrola saobraćaja, kontrola dalekovoda, doprema pomoći ugroženim, pomoć u poplavama, pomoć deminerima, gašenje požara, te prevoz lica i opreme“, naglasio je Katica.

Upitan o djevojčici koja je povrijeđena tokom sankanja na Bjelašnici i koja je morala čekati na Hitnu pomoć više od pola sata, dok ekipa nije stigla iz Sarajeva, Katica je kazao da je ovaj višenamjenski helikopter predviđen prevashodno za spašavanje ljudi.

„Sačinili bi protokol aktiviranja helikopterske jedinice lišen nepotrebnih administrativnih procedura. Namjera nam je da ukoliko se radi o potrebi prevoza povrijeđene ili bolesne osobe da se helikopterska jedinica može aktivirati neposredno od strane medicinske ustanove, hitne pomoći ili sl. Ista je logika ukoliko se radi o potrebi gašenja požara (tada aktivira civilna zaštita ili vatrogasna jednica) ili ukoliko se radi o nastradalom u nepristupačnom dijelu planine onda od strane Gorske službe spašavanja“, istakao je Katica.

Prema njegovim riječima, na taj način želi se osigurati brzina aktiviranja helikopterske jedinice bez nepotrebnih administrativnih procedura.

„Naravno ovu vrstu protokola ćemo naknadno donijeti, ali je namjera ovakva kakvu sam je već opisao. Ona treba omogućiti brzo aktiviranje helikopterske jedinice i ostvarenje njene svrhe, a to je spašavanje ljudi ili vršenje policijskih poslova“, zaključio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije