Koliko košta vožnja žičarom u svijetu

Radiosarajevo.ba
Koliko košta vožnja žičarom u svijetu
Pixabay / Kosi tramvaj u San Franciscu
Burne reakcije izazvao je prijedlog cijena za vožnju Trebevićkom žičarom koja će biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva.

Naime, pred vijećnike Gradskog vijeća je iznesena prezentacija sa predloženim cijenama koju su napravili predstavnici kompanije JP ''Sarajevo'' d.o.o, nakon čega je uslijedila burna rasprava među vijećnicima.

Prvobitne informacije da je predloženo da cijena osnovne povratne karte za odraslu osobu bude 20 KM izazvale su burne reakcije javnosti.

Za povratnu kartu za Trebevićku žičaru predviđena cijena od 20 KM

Također, predloženo je da kroz program lojalnosti cijena bude 60 posto jeftinija nego u Europi stoga bi karta koštala devet KM, dok bi za građane BiH bila 6 KM. Osim osnovne cijene, karta u jednom smjeru bila bi 4/15 KM. Karta za kućnog ljubimca iznosila bi 6/20 KM, za bicikl 8/30, dok bi djeca do sedam godina imala besplatan prijevoz. Iz ove kompanije su istaknuli da nemaju namjeru praviti cijene za ostale kategorije.

Neki od vijećnika smatraju da je karta trebala biti puno jeftinija za građane Sarajeva, stoga je uslijedila burna rasprava na sjednici, jer su takve informacije stvorile konfuziju među vijećnicima.

U nastavku sjednice uslijedilo je objašnjenje o cijenama, nakon čega je navedeno kako će za bh. građane cijena biti četiri KM, a povratna šest KM. Djeci do sedam godina ulaz će biti besplatan, a u kabinama će se moći voziti i kućni ljubimci i bicikla.

Konačnu odluku o cijenama donijet će narednu sedmicu Nadzorna skupština poduzeća koje je zaduženo za upravljanje Trebevićkom žičarom.

Žičara Srđ u Dubrovniku

Dubrovnik je 2010. godine opet dobio žičaru, koja spaja grad s brdom Srđ, odakle se pruža spektakularan pogled na grad i okolicu.

Svladava udaljenost od 778 metara, a ukupno može primiti 30 putnika u dvije kabine. Vožnja traje svega četiri minute, a na vrhu vas očekuje nenadmašan pogled na Dubrovnik i okolni akvatorij.

Povratna karta za odrasle 26,28 KM (100 kuna)

Jednosmjerna karta za odralse 15,77 KM (60 kuna)

Povratna karta za djecu od 4 do 12 godina 13,14 (50 kuna)
Jednosmjerna karta za djecu od 4 do 12 godina 7,89 KM (30 kuna)

Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje je, uz Krvavec najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju "Zlatne lisice", takmičenja Svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju. 

Na samo skijalište moguće je doći iz podnožja na 325 m, tzv. Snežnog stadiona. Odatle će vas novoizgrađena kabinska žičara odvesti na 1.042 m visok predio Bolfenk do kojeg je moguće stići i automobilom. Ovdje se nalazi i poznata staza Radvanje na kojoj se održava tradicionalna "Zlatna lisica" – takmičenje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskom kupu.

Jednosmjerna karta za odrasle 7,83 KM ( 4 eura)

Povratna karta za odrasle 11,74 KM (6 eura)

Jednosmjerna karta za djecu od 6-15 godina, studente i penzionere 3,91 ( 2 eura)

Povratna kara za djecu od 6-15 godina, studente i penzionere 5,87 (3 eura)

Povratna karta za grupu (min 30 ljudi) 7,83 (4 eura)

Porodična povratna karta ( za 4 osobe, svaka sljedeća osoba dodatno plaća 5,87 KM (3 eura), 23,48 (12 eura)

Djecu do 6 godina -besplatna karta

Karta za čovjeka sa biciklom u jednom smjeru  7,83 KM ( 4 eura)

 

Kosi (brdski) tramvaji u San Francisku 

Sistem zičara u San Francisku prevozi ljude preko brda u San Francisku od 1873. godine. Čak je označen kao nacionalni historijski simbol. Prilikom posjete San Franciscu, razmislite o vožnji na bilo kojoj od 3 linije: Kalifornijsku liniju, Powell-Hyde liniju ili liniju Powell-Mason.

Jednosmjera karta za mlade i odrasle 11,05 KM ( 7 dolara)

Dnevna karta za odrasle i mlade 33,15 (21 dolar)

Trodnevna karta za odrasle i mlade 50,51 KM ( 30 dolara)

Mjesečna karta za odrasle i mlade 110,49 KM (70 dolara) 

Žičara u Barceloni

Distanca 1300 m

Kapacitet kabina 19 ljudi

Dvosmjerna karta za odrasle 23,68 (12,1 eura)

Dvosmjerna karta za djecu od 4-12 godine 17,76 KM (9,05 eura)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije