Danas izbor reisul-uleme: IZBiH odlučuje između Kavazovića i Zukorlića

Radiosarajevo.ba
Danas izbor reisul-uleme: IZBiH odlučuje između Kavazovića i Zukorlića
Photojoiner / Husein Kavazović i Muamer Zukorlić

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koje broji 403 člana danas će na sjednici u Sarajevu odlučiti ko će biti reisul-ulema u novom sedmogodišnjem mandatu.

Piše: Faruk Vele

Tajnim glasanjem reisul-ulemu bira tijelo koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ko su bili poglavari Islamske zajednice u BiH

Oni će odlučivati između aktuelnog reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića i bivšeg sandžačkog muftije i aktuelnog poslanika u Skupštini Srbije Muamera ef. Zukorlića.

"Mislim da će u svakom slučaju biti očuvano jedinstvo IZBiH i da će ona snažno krenuti naprijed i poslije ovih izbora", kazao je ranije za Radiosarajevo.ba potpredsjednik Sabora IZBiH Edhem Bičakčić.

Kavazović i Zukorlić u borbi za titulu reisa: Predstavljanje programa muftijstvima

Inače, prema propisima IZBiH, izbor reisul-uleme mora biti obavljen mjesec dana prije isteka mandata aktuelnom reisul-ulemi, odnosno do 15. novembra ove godine.

Sjednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11.00 sati, a nakon sjednice predviđena je konferencija za novinare.

Sarajevska konklava

Kako saznajemo, članovi tijela koje odlučuje o poglavaru IZBiH bit će u jednoj vrsti konklave, te će pristup javnosti prije konačne odluke o reisul-ulemi bit će ograničen.

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

I Salem ef. Dedović se 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Mostarski muftija mr. Salem Dedović povukao kandidaturu za reisul-ulemu IZ BiH

Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisul-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

Nakon izbora reisul-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisul-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisul-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost.

Ukoliko je za reisul-ulemu ponovo bude izabran dosadašnji reisul-ulema, u ovom slučaju Kavazović, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

Kako se bira reisul-ulema Islamske zajednice u BiH - undefined

Foto: Preporod: Kako se bira reisul-ulema Islamske zajednice u BiH

Iz biografije kandidata

Podsjetimo, aktuelni reisul-ulema Husein ef. Kavazović rođen je 3. jula 1964. godine u Gradačcu. Potiče iz porodice koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih znanosti učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev- begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al Azhar u Kairu, Egipat. Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na obrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic, gdje je mjesecima bio zatočen.

Bio je predavač islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Aktivno govori arapski i služi se engleskim jezikom.

Mustafa Spahić: Husein ef. Kavazović - uvjerljivo, razumno, umjereno, mudro...

Muamer ef. Zukorlić rođen je 15. februara 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao s roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Srednju medresu Gazi Husrev-beg u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu "El-Emir Abdel-Kadir" u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu "El-Džinan" u Tripoliju, Libanon.

Tečno govori, piše i čita na arapskom jeziku. Govori turski jezik. Služi se engleskim jezikom. U osnovnoj školi učio ruski jezik.

Prof. dr. Hilmo Neimarlija: Zašto Kavazović treba ostati na čelu IZBiH

Višegodišnji predavač u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije).

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. Muftija sandžački od 1993. Glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007. Prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije