Prof. dr. Hilmo Neimarlija: Zašto Kavazović treba ostati na čelu IZBiH

Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Hilmo Neimarlija: Zašto Kavazović treba ostati na čelu IZBiH
Foto: Radiosarajevo.ba/AA / Husein Kavazović i Hilmo Neimarlija

Prof. dr. Hilmo Neimarlija, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, aktuelni član i nekadašnji predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dva mandata, te autor Ustava IZBiH iz 1997. godine, ocijenio je kako smatra da aktuelni reisul-ulema treba nastaviti uspješno započete projekte "institucionalnog uređenja i uravnoteživanja unutarnjih odnosa u Islamskoj zajednici i vanjskih određenja Islamske zajednice".

Piše: Faruk Vele

To podrazumijeva neophodnost da reis Kavazović ostane na čelu Islamske zajednice u BiH i u narednom sedmogodišnjem mandatu.

S tim u vezi, profesor Neimarlija je u razgovoru s autorom ovih redaka podsjetio i na neke važne aspekte u Kavazovićevom sedmogodišnjem mandatu.

"Premda su uopćavanja nezahvalna, proteklih sedam godina Islamske zajednice sa reisul-ulemom Kavazovićem na čelu okarakterizirao bih kao vrijeme smanjivanja napetosti u unutarnjim odnosima u Islamskoj zajednici i u njezinim vanjskim odnošenjima i pozicioniranjima", govori Neimarlija.

Prema njegovim riječima, u nekim važnim područjima organizacije Islamske zajednice i rada njezinih organa i ustanova postignuti su "značajni rezultati u institucionalnom otklanjanju ili ograničavanju mogućih izvorišta napetosti".

"Imam u vidu u prvom redu uređenje ustavnog položaja mešihata kao sastavnog dijela Islamske zajednice i unaprjeđivanje normativnog uređenja organizacijskih jedinica Islamske zajednice u dijaspori, te prilagođavanje obrazovnog sistema Islamske zajednice pozitivnim promjenama društvenog statusa islamskih obrazovnih ustanova", kazao nam je profesor Neimarlija.

Posebno podcrtava neke ozbiljne izazove koji su bili pred Islamskom zajednicom u proteklih sedam godina.

"Ne želim zanemariti učinke aktivnosti na integriranju pripadnika takozvanih paradžemata u Islamsku zajednicu, kao ni rezultate, s kojima se još ne može biti zadovoljno, u suzbijanju subverzivnih uvoznih alternativa islamskoj tradiciji

bosanskih muslimana i Islamskoj zajednici kao institucionalnom okviru njezina razumijevanja i življenja", naveo je.

O potezima reisa Kavazovića na vanjskom planu, profesor Neimarlija kaže:

"S druge strane, mislim da je u vanjskim odnošenjima Islamske zajednice ostvaren napredak u postupnom stabiliziranju njezinih institucionalnih predstavljanja i u uvažavanju njezinih postavljanja prema različitim izazovima i problemima vremena u kojem živimo, u lokalnim, regionalnim i najširim međunarodnim okvirima. Na oba ova plana vidljiva je rukovodeća uloga i osobna zasluga reisu-l-uleme Husein efendije Kavazovića. Smatram da je Kavazović kao reisul-ulema pokazao sposobnost djelotvornog spajanja vrhunskih dužnosti alima i odgovornosti lidera sa dobrohotnom, relaksirajućom osobnom smirenošću".

Stoga, nakon Kavazovićevog prihvatanja kandidature on očekuje da aktuelni reisul-ulema ostane na čelu Zajednice.

"Naravno, pod uravnoteživanjem ovdje ne mislim na nekakav sveobuhvatni proces poravnavanja odnosa i umrtvljujućeg neutraliziranja mogućnosti oscilacija na unutarnjem i vanjskom planu Islamske zajednice. Imam u vidu kretanja u Islamskoj zajednici i kretanja u vanjskim odnošenjima Islamske zajednice ka stanju u kojem su razumljive i prihvatljive unutarnje napetosti, razlike i oscilacije u Islamskoj zajednici, kao i oscilacije u suočavanju sa vanjskim političkim, društvenim i civilizacijskim izazovima, koje se same poravnavaju unutar institucionalnih okvira Islamske zajednice", zaključio je profesor Neimarlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije