Godišnjica / Dan kad je otišao Šiba: Sve što je radio bila je čista umjetnost

11. 07. 2019. u 08:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Prije tačno 24 godine, na današnji dan, u opkoljenom Sarajevu preminuo je Hajrudin Šiba Krvavac, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih i ex-yu filmskih autora i jedan od najgledanijih reditelja u svijetu.

Priča Ešrefe Krvavac o suprugu Hajrudinu: Život sa Šibom bio je najljepši film

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, Šiba je autor koji je donio potpuno novu vrijednost u ex-yu i bh. kinematografiju.

Krvavac se režijom počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata i upravo je taj period ostavio dubok trag na njega. Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova.

Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Kinezi snimaju remake kultnog filma Šibe Krvavca

Svi njegovi igrani filmovi u regiji, ali i šire, imaju kultni status. Valter brani Sarajevo, koji je snimio 1972. godine, bio je najgledaniji film u Kini, a film Most je prodat u skoro sve zemlje svijeta. Samo ovi podaci ukazuju na to koliko je Šibin filmski opus imao doprinosa i ostavio traga na bh. kinematografiju.

Valter_Brani_Sarajevo_Hajrudin_Krvavac_Kinoteka_Plakati_Film_AA0102.jpg - undefined

Plakat za film "Valter brani Sarajevo" u Kinoteci BiH

U spomen jednom od najpopularnijih ratnih filmova velikog bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Sarajevu u Sarajevu je 6. aprila otvoren muzej "Valter brani Sarajevo".

Valter se vratio u Sarajevo: Zavirite u prostorije novootvorenog Muzeja

Muzej je posvećen upravo ovom filmu jer je on sam posveta čitavoj jednoj epohi, ali i živi simbol grada Sarajevo, te velika inspiracija generacijama novih bh. reditelja, regiona, te mnogima autorima po čitavom svijetu.

U glavnom gradu Kine Pekingu potpisan je nedavno ugovor o snimanju remake ratnog filma "Most" bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1969. godine. 

Kinezi će uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti pokušati stvoriti novi filmski ep dostojan orginala.

Postoji mogućnost i da se snimi remake filma "Valter brani Sarajevo", u saradnji sa partnerom iz Hrvatske "Jadran Filmom", koji je u ovom velikom filmskom projektu u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo.

Hajrudin Šiba Krvavac u Kini - undefined

Hajrudin Šiba Krvavac u Kini

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu Drugog svjetskog rata. Za svoju filmsku naraciju puno duguje stripovima i američkim akcionim filmovima, naročito vesternima, s maštovitom kombinacijom akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad s dozom humora.

Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad uspoređivan s američkim oskarovcem Howardom Hawksom. U najkraćem, ono što je Šiba radio bila je čista filmska umjetnost.

Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, utemeljitelj i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern". Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Šiba je od 20. aprila do 1. oktobra 1949. godine bio zatvoren na Golom otoku, političkom zatvoru za vrijeme Jugoslavije, nakon razlaza tadašnjih sovjetskih i jugoslavenskih lidera. No, Šiba nikada nije govorio o tome.

Iako mu je tokom agresije na BiH bilo ponuđeno da to uradi, Šiba je odbio napustiti rodni grad. Preminuo je 11. jula 1992. godine u opkoljenom Sarajevu.

NEMA KOMENTARA