Damir Filipović o Hastahani: Ne smiju se ispunjavati želje centara moći

B. R.
Damir Filipović o Hastahani: Ne smiju se ispunjavati želje centara moći
FOTO: AA / Damir Filipović

Načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je jučer na Zboru građana Marijin-Dvor sazvanom zbog prijedloga izmjena i dopuna regulacionog plana za 'Park prof. dr. Nijaz Duraković' poznat kao Hastahana poručio da je razgovarao s ministrom prostornog uređenja Kantona Sarajevo Damirom Filipovićem tvrdeći da ministar nije vidio ništa problematično u ovom regulacionom planu.

Rasprava o Hastahani kao takmičenje u govoru mržnje: Nema dogovora

Filipović je za portal Radiosarajevo.ba komentarisao ovu tvrdnju Ajnadžića.

"Po imenovanju 26. decembra, prvo što sam želio da uradim je da zaustavim izgradnju na Hastahani.. S obzirom na to da zakon o prostornom uređenju onemogućava takvu mjeru, bio sam primoran da se obratim načelniku i 4. januara poslao dopise njemu i Zavodu za planiranje. U ovom procesu je načelnik taj koji je nosilac pripreme, planskog dokumenta, dok je Zavod za planiranje nosilac izrade ovog regulacionog plana s izmjenama i dopunama", objasnio je na početku razgovora.

Potom je naglasio ono šta on podržava.

"Podržavam ono što i podržavaju građani koji su bili na javnoj raspravi. Ali stvarni građani, a ne dovedeni građani. Smatram da jedan takav prostor ne može biti opterećen dodatno gradnjom. Ono što sam rekao u susretu s načelnikom je da projekat kao projekat - vizualno, izgledom meni ne izgleda loše. Dakle, lokacijski je neprihvatljiv. Ali, studija o saobraćajnu ne postoji koja će reći koje je to opterećenje saobraćaja, ako se napravi parking. Ulica Magribija ne može podnijeti toliku koncentraciju saobraćaja", kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima, jučer na Zboru građana kojem je prisustvovao se nije želio obratiti iz dva razloga.

"Prvi je što nisam mogao ostati do kraja javne rasprave. Volio bih da sam ostao da čujem kada se načelnik pozvao na mene. Da sam ostao do kraja, vjerovatno bih se obratio. U razgovoru mi je načelnik rekao da će on istrajati, bez obzira na sve. Meni je žao što je uzeo moje ime u usta jer sam ja apsolutno na strani građana. Ja ću postupiti onako kako građani žele", kazao je.

Ponovio je da ovaj dio glavnog grada Bosne i hercegovine ne može biti dodatno opterećen saobraćajem, već da se mora sačuvati park dodavši:

"To jeste građevinsko zemljište, ali na građevinskom zemljištu može biti park."

Pogledajte video prezentaciju: Kako bi trebala izgledati Hastahana

Ministar Filipović smatra da je nezahvalno procjenjivati kakav će biti ishod narednog Zbora građana koji je zakazan za sedam dana.

"Ovdje treba da se dogovori načenik, Općinsko vijeće i općinske službe s građanima. Ja bih građanima ponudio sva rješenja, te da se izjasne o njima u vidu peticije. Onda bismo imali jasnu sliku o tome", rekao je.

Mišljenja je ovaj prostor, bez obzira što pripada općini Centar, Sarajevo treba da se razvija kao jedinstven prostor i da ga kao takvog treba posmatrati.

"Ne smiju stručne institucije i organi uprave biti ispunioci želja određenih centara ekonomske moći", zaključio je ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Na jučerašnjem dvosatnom Zboru građana nije postignut dogovor.

U uzavreloj atmosferi s prisustvom nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se najmanje rezgovaralo o izmjenama i dopunama regulacionog plana za Hastahanu.

Govor mržnje, galama, zvižduci i aplaudiranja su obilježili još jedan u nizu Zbor građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije