Rasprava o Hastahani kao takmičenje u govoru mržnje: Nema dogovora

B. Redžić
Rasprava o Hastahani kao takmičenje u govoru mržnje: Nema dogovora
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Veliki broj građana želi raspravljati o Hastahani

Napeto je danas bilo na Zboru građana sarajevske Mjesne zajednice Marijin-Dvor na kojem je raspravljano o izmjenama i dopunama regulacionog plana za Park prof. dr. Nijaza Durakovića poznat pod nazivom Hastahana.

U dvosatnoj raspravi se nije postigao dogovor, a nije ni mogao.

Brojni ljudi u maloj zagušljivoj prostoriji, velika nervoza.

Fizički nasrtaji, dobacivanja, vrijeđanja, neargumentovana i nekulturna rasprava, galama, zvižduci, govor mržnje, aplauzi, transparenti su jasno pokazali da su građani izrazito podijeljeni o prijedlogu općine Centar Sarajevo kako urediti ovaj prostor.

Neke je više interesovalo koji rodni list i državljanstvo imaju njihovi sugrađani sumnjajući da nisu porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te da kao takvi nemaju pravo da učestvuju u raspravi.

Bilo je debate o tome ko je branio, a ko nije branio grad, a ko formira tzv. Herceg-Bosnu.

Pojedini su se prisjećali šta je Alija Izetbegović rekao u ratnim godinama, a bilo je poređenja s ratnim zločincima i "šabanima".

Dok su neki strastveni protivnici bilo kakve građevinske intervencije, neki su smatrali da se treba realizovati zamisao lokalne vlasti.

Većina protivnika sumnja u namjere općinske vlasti argumentirajući to dosadašnjim iskustvom s urbanističkim planiranjem u Sarajevu, dok su zagovornici naveli da će park s podzemnim parkingom mnogo uljepšati prostor riješivši mnoge probleme - kao što je problem s parkingom vozila.

Osim toga, neki su pri stavu da će se implementacijom regulacionog plana riješiti problem poput okupljanja "narkomana, alkoholičara, sumnjivih osoba" i drugih sličnih.

Za načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića je "atmosfera bila odlična" osudivši govor mržnje.

Prema njegovim riječima, konačna odluka će biti na Općinskom vijeću uvažavajući različitost mišljenja.

Vijećniku Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Denisu Challengeru je poručio da ne dezavuiše javnost, te da cijeni njegovu namjeru da na sljedećim lokalnim izborima bude kandidat za načelnika.

Za Challengera je kazao da je "remetilački faktor", te ga je pozvao da"vrati 70.000 maraka za zelenu fasadu u Titovoj ulici".

Demantujući niz Challengerovih negativnih komentara o radu lokalne vlasti, dio građana je skandirao "Hastahana, Hastahana" zahtjevajući da govori o temi zbog koje je sazvan Zbor građana.

Challenger tvrdi da ovaj Regulacioni plan neće biti primijenjen jer je, kako je rekao, Centralna banka Bosne i Hercegovine već izdvojila 4,5 miliona maraka za gradnju objekta na ovom lokalitetu.

Dodao je da ima dokumente kojima to može potkrijepiti.

Predstavnica udruženja 'Jedan grad - jedna borba' Svjetlana Nedimović je izjavila da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine godinama ne poštuju urbanistički planovi, što stvara sumnju u ovaj regulacioni plan.

Jedna od građanki koja se protivi izgradnji se zahvalila lokalnoj vlasti što je priznala da godinama nije brinula o ovom prostoru dopustivši da bude zapušten.

Građanka Jasna Kundurević koja je za sebe rekla da 60 godina živi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je saglasna da je park zapušten, ali da se on mora sačuvati, što za nju znači da mora biti rasterećeni od gradnje dodavši:

"Nikakve garaže i nikakvi objekti... Naši interesi su iznad interesa političara."

Pomoćnik općinskog načelnika Samir Šehović je poručio da se nastojalo napraviti odgovarajuće rješenje, te da su građanima mjesec dana objašnjavali o čemu je riječ.

Predstavnica općinske urbanističke službe je istakla da je bilo mnogo dezinformacija i nerazumijevanja u vezi ovog projekta.

Podsjetila je da su građani imali različite zahtjeve u vezi Hastahane.

Kako je kazala, nije riječ o novom regulacinom planu, već o izmjenama i dopunama.

Tvrdi da su se rukovodili interesima građana, što podrazumijeva njegovo oslabađanje od bilo kakvog objekta.

"Jedini objekat koji se namjerava graditi je izmješten na odgovarajuću sredinu i on neće imati više od 3.500 kvadratnih metara", rekla je.

Zboru su prisustvovali vijećnici iz drugih političkih stranaka, stranački aktivisti koji su dobacivali tokom rasprave, kao i ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Damir Filipović.

Po završetku Zbora, načelnik Ajnadžić je užurbano izašao iz zgrade Mjesne zajednice dok su ga pojedinci vrijeđali.

Zbor građana je osiguravalo nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Za sedam dana je zakazano održavanje još jednog Zbora građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije