BBC o očevima Davida Dragičevića i Dženana Memića: Tuga ujedinila BIH

Radiosarajevo.ba
BBC o očevima Davida Dragičevića i Dženana Memića: Tuga ujedinila BIH
Foto: BBC / Ubistvo Dženana i Davida: Tuga koja je ujedinila BiH
O temi koja posljednjih mejseci ne silazi iz fokusa javnosti, ovih dana piše i veliki svjetksi medij BBC.

Na svojoj stranici BBC na srpskom jeziku objavili su veliki tekst o očevima Dženana Memića i Davida Dragičevića koji tragaju za istinom o ubistvu svojih sinova.

Vozača iz Sarajeva i konobara iz Banjaluke ujedinila je tragedija. Obojica su izgubili 21-godišnje sinove - Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Dvojicu očeva ujedinjuje i nepovjerenje prema institucijama koje, kako izričito vjeruju, učestvuju u prikrivanju ubistva njihove djece, piše BBC.

U samom uglu zelene avlije porodice Memić, bezvoljan i usamljen, leži njemački ovčar Hektor. Više od dvije godine čeka gazdu da se vrati kući.

Pravda za Davida: Uz nas bi bili Meša, Andrić, Srđan Aleksić...

Dženan je ubijen, to od početka tvrdimo i dokazujemo", kaže Muriz Memić, otac stradalog mladića, sjedeći u ljetnjoj bašti naspram prostranog travnatog dvorišta porodičnog doma u naselju Ilidža u Sarajevu.

Oko dvjesta kilometara dalje, na terasi porodične kuće sa pogledom na brdima okruženu Banjaluku sjedi Davor Dragičević. On prolazi kroz istu tragediju koja je zadesila porodicu Memić.

Anto Nobilo, Ifet Feraget i Duško Tomić zastupat će Davora Dragičevića

Lik njegovog sina oslikan je na ogrlicama koje nosi oko vrata. U majici u bojama rege zastave, sa natpisom “Pravda za Davida” na grudima, pali cigaretu.

Muriz zna ko mu je ubio Dženana i da je on ubijen, isto znam i ja za svog sina", ponavlja Dragičević promuklim glasom ono što mjesecima govori u javnosti.

Davor Dragičević: Ovo je prvih 13 imena koji su odgovorni za smrt Davida

Nasuprot njihovim tvrdnjama, zvanične istrage su prvobitno smrt dvojice mladića okarakterisale kao nesrećne slučajeve.

Poslije niza utvrđenih propusta, nespretnih javnih nastupa čelnika policije i pravosuđa i niza uličnih protesta - zvanično su otvorene nove istrage o ubistvima.

Hiljade građana iz cijele Bosne i Hercegovine svakodnevno se priključuje protestima dvije porodice u potrazi za istinom.

Ovo su dva slučaja koja su narušila vjeru ljudi u rad državnih institucija, prije svega policije, a zatim i pravosuđa, smatra Mirela Hodović iz sarajevskog Centra za sigurnosne studije.

“Iz svega navedenog stiče se utisak da se oba slučaja vežu za veliko nepovjerenje javnosti u ispravnost vođenja istrage", kaže ona, navodi se o tekstu koji je objavio BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije