Bajram Šerif Mubarek Olsun: Sretni i berićetni praznični dani!

Radiosarajevo.ba
Bajram Šerif Mubarek Olsun: Sretni i berićetni praznični dani!
Radiosarajevo.ba / Bajram-namaz u Sarajevu

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svim vjernicima islamske vjere želi
Bajram šerif mubarek olsun!

Širom svijeta danas će muslimani proslaviti prvi dan Ramazanskog bajrama.

Nakon jednomjesečnog posta, koji je trajao tokom mjeseca ramazana, nastupio je jedan od najvećih praznika u islamu, a muslimanke i muslimani dočekat će ga, uglavnom, u porodičnom okruženju.

Bajram, inače, posebna je radost za najmlađe. Danas će brojnim domovima i ulicama odjekivati povici "bajram banka", a bajramluk je nešto čemu se najmlađi izuzetno raduju. Običaj je to prema kojem djeca posjećuju stariju rodbinu, komšije i prijatelje koji ih darivaju slatkišima ili novcem - nekada su posebno bile popularne "šećerke" (vrsta kruške). Također, jedan od starih običaja, koji se ponegdje u BiH uspio očuvati do danas, jeste da djeca roditeljima Bajram čestitaju ljubeći ih u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu (dova je molitva u islamu, a riječ hajr znači dobro ili sreća, op.pr.). 

U džamijama širom BiH ovog jutra je klanjan bajram-namaz, proučene su dove.

U Sarajevu se u 4.30 oglasio ezan za sabah-namaz (poziv na prvu jutarnju molitvu), a bajram-namaz se klanjao u 5.44 sati.

Centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisul-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je bajram-namaz, a potom održao i hutbu (pobožni govor).

Nakon toga slijedi tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisul-uleme od 10 do 13 sati.

Prema Takvimu (kalendar) Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1. ševvala 1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, na mezarju Kovači brojne delegacije proučit će Fatihu, Jasin i dovu. Treći dan je predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Ramazanski bajram pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest mjeseci hidžretskog kalendara.

Bajram šerif mubarek olsun!

Reisova bajramska poruka: Bajram je ljepši kad se dijeli, ne zaboravite svoje komšije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije