Reisova bajramska poruka: Bajram je ljepši kad se dijeli, ne zaboravite svoje komšije

S. H.
Reisova bajramska poruka: Bajram je ljepši kad se dijeli, ne zaboravite svoje komšije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Reisul-ulema Husein Kavazović

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku svim muslimanima širom BiH i dijaspore.

Poznato u koliko će se klanjati Bajram-namaz

"I ovaj ramazan smo proveli snažeći svoju vjeru i odlučnost da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koje su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi kroz život"", rekao je Kavazović naglasivši kako su posebno sretni što su vidjeli kako su Ferhadija džamija u Banjoj Luci i Aladža u Foči svake noći bile pune vjernika, koji su odlučni sačuvati svjetlo vjere u jednog Boga.

"To nam ulijeva novu nadu i čini nas ponosnim na ovu generaciju muslimana koji nisu klonuli duhom", rekao je Kavazović navodeći kako moli Boga da nam pomogne da odgojimo novu generaciju Bošnjaka i Bošnjakinja muslimana koji će biti bolji od nas i koji će znati čuvati emanet vjere i domovine.

Kavazović je poručio vjernicima da je Bajram ljepši kad se dijeli, te poručio vjernicima da posjete rodbinu, komšije i da ne zaborave ni komšije nemuslimane.

"Tuga se smanjuje kad se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da sa našim komšijama nemuslimanima podijelite našu radost, to je nesalomljivi duh Bosne koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti", poručio je.

Kako je drugog dana Bajrama Dan šehida, reisul-ulema je poručio da na taj dan ne zaboravimo one koji više nisu s nama, koji su živote dali za ove vrijednosti.

"Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine", rekao je.

Kavazović je sa posebnim željama čestitao Bajram muslimanima u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj itd.

"Daj da u našim srcima nema mjesta za mržnju prema drugima. Udalji od nas zavisti, pohlepe i oholost i kabul učini naš post i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun!", rekao je reisul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Predstavljen Bajramski program u Sarajevu: Evo šta je planirao Medžlis

U Sarajevu će se sutra ujutro u 04.30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05.44 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisul-uleme od 10.00 do 13.00 sati.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, Bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se Bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima...

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska  mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije