Ako su se muslimani i katolici dogovorili prije 800 godina, zašto ne možemo danas

Radiosarajevo.ba
Ako su se muslimani i katolici dogovorili prije 800 godina, zašto ne možemo danas
Foto: Faruk Vele / Spomenik fra Anđelu Zvizdoviću

Dugogodišnja želja bosanskih franjevaca da podignu spomenik fra Anđelu Zvizdoviću, bosanskom fratru koji je na polju Milodraž u današnjoj općini Kiseljak i župi Brestovsko, 28. maja 1463. godine izašao pred sultana Mehmeda II El-Fatiha, te molio i dobio dozvolu za ostanak katolika i franjevaca u našoj domovini, u petak je ispunjena.

Piše: Faruk Vele

Pod lipom, u dvorištu Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" otkriven je spomenik čovjeku čije djelo je iznimno veliko i važno.

Otkriven spomenik fra Anđelu Zvizdoviću s čuvenom Ahdnamom

Gvardijan Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" fra Mirko Majdandžić poručio je da u današnjoj Bosni i Hercegovini trebamo crpiti mudrost iz susreta fra Anđela i sultana Mehmeda II El Fatiha.

Fra Mirko Majdandžić: Volimo Bosnu kao svoju majku

Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice, prisustvovao je svečanosti otkrivanja spomenika, što je iznimno važna gesta, posebno u vremenima oštre retorike i svakodnevnih prijetećih poruka. Osim načelnika Klisure bio je tu i lokalni imam h. Edin ef. Rojo, što je poslalo lijepu sliku suživota i tolerancije.

Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice: Franjevci stoljećima rade za dobrobit Bosne

Jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta je fra Janko Ljubos, kustos Muzeja u franjevačkom samostanu.

"Franjevci, fojnički fratri su dugo imali ovu ideju, želju da se realizira podizanje ovog spomenika. Sad je došlo zgodno vrijeme za to", govori nam fra Janko.

Naime, prije 800 godina u Egiptu su ratovali Križari i muslimanske vojske.

U to vrijeme živio je sv. Franjo koji je mislio "da se nesporazumi mogu rješavati samo dogovorom, a ne ratovanjem", te je pošao na razgovor tadašnjem sultanu El Maliku.

"Mi smo iskoristili ovaj međunarodni trenutak i napravili ovaj spomenik. Ako su se ljudi prije 800 godina mogli dogovoriti, katolici i muslimani, valjda smo za 800 godina nešto naučili da možemo barem toliko biti tolerantni koliko su oni bili. A možemo biti još više, potrebno nam je malo", poručio je fra Janko Ljubos u razgvoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije