Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice: Franjevci stoljećima rade za dobrobit Bosne

Radiosarajevo.ba
Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice: Franjevci stoljećima rade za dobrobit Bosne
Foto: Faruk Vele / Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice

Važne poruke upućene su jučer iz Fojnice gdje je, pod lipom, u dvorištu Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" otkriven spomenik fra Anđelu Zvizdoviću, bosanskom fratru koji je na polju Milodraž u današnjoj općini Kiseljak i župi Brestovsko, 28. maja 1463. godine izašao pred sultana Mehmeda II El-Fatiha.

Piše: F. V.

Gvardijan Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" fra Mirko Majdandžić poručio je da u današnjoj Bosni i Hercegovini trebamo crpiti mudrost iz susreta fra Anđela i sultana Mehmeda II El Fatiha.

Sabahudin Klisura, načelnik Fojnice, prisustvovao je svečanosti otkrivanja spomenika, što je iznimno važna gesta, posebno u današnje vrijeme. Osim načelnika Klisure bio je tu i lokalni imam h. Edin ef. Rojo, što je poslalo lijepu sliku suživota i tolerancije.

"Prisustvovali smo otkrivanju spomenika i čuli lijepe poruke u Samostanu. Želim da poručim da mi Fojničani i Fojnica, kao grad, i ja kao načelnik, znamo da cijenimo to što imamo. Zbog toga brižljivo čuvamo to naše bogatstvo kao što su Franjevački samostan, Ahdnama, tradiciju, suživot i različitosti koje su nam i u ovim vremenima vrlo bitna stvar. Nakon 500 godina, a zbog svih dešavanja, jako je bitno ovo što Fojnica ima", kaže Klisura za Radiosarajevo.ba.

Veli da je danas posebno važno imati komunikaciju.

"A ja već četiri godine imam odličnu saradnju sa franjevcima i na raspolaganju sam im 24 sata. To što oni stoljećima može biti samo za dobrobit ove države i naroda u BiH", smatra Klisura.

Na koncu, uputio je poruku i svim drugim sredinama u Bosni i Hercegovini da njeguju slične tradicije života, što jeste istinski duh naše domovine.

"Mi se moramo okrenuti jedni drugima, mi smo upućeni jedni na druge. Sigurno je da samo razgovor može biti na korist svih nas i dobrobit ove zemlje", poručio je Klisura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije