Adela Čomić: BiH nema sistem da kazni krijumčare životinja

J. Ć.
Adela Čomić: BiH nema sistem da kazni krijumčare životinja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu (CITES konvencija)
U prostorijama Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu održana je obuka u sklopu projekta ''Doprinos provedbi CITES konvencije u Bosni i Hercegovini''.

Naime, u četvrtak je održan prvi seminar za sudije i tužioce, na temu primjene, odnosno neprimjene CITES konvencije u Bosni i Hercegovini.

Adela Čomić, viša stručna saradnica u Centru za edukaciju sudija i tužilaca podsjetila je da je Bosna i Hercegovina još 2009. godine potpisala konvenciju CITES o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta flore i faune, s ciljem da bi spriječila trgovinu zaštićenim ili egzotičnim vrstama.

"Radi se o konvenciji koju je BiH potpisala prije skoro deset godina, a koja se ne primjenjuje. Riječ je o vrlo ozbiljnoj vrsti kriminaliteta koji se odnosi na krijumčarenje ugroženih i zabranjenih vrsta životinja i biljaka. Svi znamo da u BiH ne postoji sistem kako bismo se odbranili od takve vrste kriminaliteta ili počinitelje kaznili. Tako da smo smatrali da je jako značajno da učestvujemo u ovome projektu i da tužioci i sudije razmijene iskustva sa kolegama iz EU te sa kolegama iz Bosne i Hercegovine iz inspekcijskih uprava", istaknula je za Radiosarajevo.ba Čomić.

Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu (CITES konvencija) - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu

Čomić je navela kako se prvi put među sudijama i tužiocima govori o ovoj temi.

"Ako se posmatra u pravosuđu, ovih predmeta skoro da nema te je samim tim svijest i interes poprilično nizak. Međutim, ako se govori o finansijskoj koristi i šteti koju trpe države zbog ove vrste kriminaliteta, onda shvatimo da je riječ o itekako značajnom pitanju. Ovo je prvi seminar na kojem i mi učestvujemo, a od naredne godine nadamo se da ćemo i sami moći realizirati ovakve teme i podizati svijest među nosiocima pravosudnih funkcija te ujedno jačati mrežu profesionalaca koji trebaju da odgovore na ovakav kriminal", mišljenja je Adela Čomić. 

Podsjećamo, CITES Konvencija regulira promet preko 33.000 vrsta životinja i biljaka, a BiH ju je potpisala 2009. godine. 

Slaven Dolić, direktor Udruženja EkoLog rekao je ranije da ovim treningom nastavlja ciklus obuka koji je jedna u nizu aktivnosti koje se implementiraju u okviru projekta Doprinos sprovedbi CITES Konvencije u BiH.

Projekt se implementira 24 mjeseca i finansiran je od strane Europske Unije.

Predavanja za sudije i tužioce su držali Krešimir Severin, vanredni profesor na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i jedan od stručnjaka koji je uključen u obuku te Alenka Dovč, profesorica s Veterinarskog fakulteta u Ljubljani, koja je istaknula kako je jako bitno provoditi ovaj projekt u praksi. 

Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Sarajevu (CITES konvencija) - undefined
Alenka Dovč (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) je međunarodni sporazum između vlada zemalja članica.

Cilj Konvencije je da se osigura da međunarodna trgovina živim primjercima divljih životinja i biljaka, njihovih dijelova i derivata ne ugrozi opstanak istih vrsta u divljini.

U cilju borbe protiv krijumčarenja i nezakonite trgovine najranjivijim objektima prirodnih resursa i radi organizacije efektne kontrole izvozno – uvoznih aktivnosti sa životinjama i biljkama, na inicijativu IUCN, 1973. godine je uspostavljena CITES.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije