Krijumčarenje životinja jednako zastupljeno kao i trgovina oružjem i drogama

J. Ć.
Krijumčarenje životinja jednako zastupljeno kao i trgovina oružjem i drogama
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obuka u sklopu projekta ''Doprinos provedbi CITES konvencije u Bosni i Hercegovini''
U Sarajevu je u utorak održana obuka u sklopu projekta ''Doprinos provedbi CITES konvencije u Bosni i Hercegovini''.

CITES Konvencija regulira promet preko 33.000 vrsta životinja i biljaka, a BiH ju je potpisala 2009. godine. 

Slaven Dolić, direktor Udruženja EkoLog rekao je da se današnjim treningom nastavlja ciklus obuka koji je jedna u nizu aktivnosti koje se implementiraju u okviru projekta Doprinos sprovedbi CITES Konvencije u BiH.

Projekt se implementira 24 mjeseca i finansiran je od strane Europske Unije. 

Obuka u sklopu projekta  - undefined
Obuka u sklopu projekta ''Doprinos provedbi CITES konvencije u Bosni i Hercegovini'' (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

"Za provođenje ove aktivnosti smo angažirali stručnjake iz susjednih zemalja kako bi našim nadležnim institucijama, odnosno njenim predstavnicima prenijeli znanje potrebno u spovedbi CITES-a. Obukama koje će se realizirati u narednom periodu smo obuhvatili Državnu graničnu policiju, carinske službenike, predstavnike institucija/ministarstva koji su nadležni za CITES na državnom, entitetskim nivoima i u Distriktu Brčko, veterinarske i Fito sanitarne inspektore kao i predstavnike sudija i tužilaca koji se u svom radu sreću s predmetnom Konvencijom“, rekao je Slaven Dolić. 

Krešimir Severin, vanredni profesor na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu jedan je od stručnjaka koji je uključen u obuku.

Severin je za Radiosarajevo.ba  rekao da će se u Sarajevu govoriti o zakonodavstvu Europske unije. Znači, kako je uređen promet i trgovina životinjama.

"Govorit ćemo o tome kako je uređen promet i trgovina životinjama kao najznačajnijim skupinama živih bića koji se nalaze u prometu i vidjeti kako je postavljen sistem u EU s obzirom na izdavanje potvrda, odnosno certifikata u unutarnjem prometu, te kako jedna životinja biva registrirana", rekao nam je Severin.

Obuka u sklopu projekta  - undefined
Krešimir Severin (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Kada je u pitanju krijumčarenje životinjama, Severin nam je rekao kako je stanje u Hrvatskoj mnogo bolje nego u BiH, jer je cijeli sistem uspostavljen.

"Naravno da postupak otkrivanja krijumčarenja i sprečavanja istog jedan dugotrajan proces. Dakle, on se mijenja s obzirom na interes za krijumčarenje određenih vrsta, što zavisi o cijeni na ilegalnom tržištu", istaknuo je te dodao kako je krijumčarenje životinjskih vrsta jednako zastupljeno kao i trgovina oružjem i drogama.

Cijene na tržištu pojedinih životinjskih vrsta, kako kaže, su jako visoke i onda je to motiv krijumčarima da jednostavno takve životinje ili biljke prevoze do destinacije do one osobe koja zahtjeva prodaju ili kupovinu. 

"Kada je nešto zabranjeno kod pojedinaca se javlja želja da to i posjeduju, što je i logično. U tom slučaju, ako je nešto protuzakonito, ovdje su jako rigorozne kazne, stoga je jasno da će i cijena životinja na ilegalnom tržištu biti visoka", naveo je Krešimir Severin.

Alenka Dovč, profesorica s Veterinarskog fakulteta u Ljubljani je istaknula kako je jako bitno provoditi ovaj projekt u praksi, te da se radi s ljudima koji su uključeni u ovaj projekt.

"Važno je da veterinari, biolozi, carinici, kriminalisti, upravni i zakonodavni organi rade  i da postanu jedinstveni prema onome što se sad radi ilegalno'', rekla je za Radiosarajevo.ba Alenka Dovč.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) je međunarodni sporazum između vlada zemalja članica.

Cilj Konvencije je da se osigura da međunarodna trgovina živim primjercima divljih životinja i biljaka, njihovih dijelova i derivata ne ugrozi opstanak istih vrsta u divljini.

U cilju borbe protiv krijumčarenja i nezakonite trgovine najranjivijim objektima prirodnih resursa i radi organizacije efektne kontrole izvozno – uvoznih aktivnosti sa životinjama i biljkama, na inicijativu IUCN, 1973. godine je uspostavljena CITES.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije