Tais o zagađenom zraku: Sarajevo je u bosanskom loncu, rješenje košta 30 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Tais o zagađenom zraku: Sarajevo je u bosanskom loncu, rješenje košta 30 miliona KM
FOTO: AA / Martin Tais

Gostujući u Centralnom dnevniku Face televizije, fizičar Martin Tais je objasnio koji su uzroci i posljedice zagađenja zraka u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Obrazložio je moguća rješenja.

Upozorio je da je nagore zagađenje zraka u Ilijašu kod Sarajeva.

Podsjetio je da zagađenju zraka glavnog grada Bosne i Hercegovine pogoduje njegov geografski položaj dodavši:

"Mi smo u loncu. Bosanski lonac. Ima čestica i svega drugog. Na 300 metara se poklopac ne može podići. Nema te energije koja bi pomjerila taj poklopac - ljudske energije. Samo prirodna energija - vjetar, kiša, snijeg."

U Sarajevu i dalje nazagađeniji zrak na svijetu, smog ćemo udisati narednih dana

Tais je ukazao na značaj strujanja zraka odnosno vjetra koritom rijeke Miljacke za kvalitet zraka. Jedan je od onih koji tvrde da izrazito visoke zgrade blokiraju strujanje zraka.

Kako je kazao, da su pravljeni zračni koridori, viši objekti ne bi predstavljali problem.

Potvrdio je da je Sarajevo 1970-ih godina bilo zagađenije nego što je to slučaj danas. Istakao je da je rješenje tadašnji gradonačelnik Emerik Blum pronašao u sljedećem:

"Podigao je kredit od 300 miliona dolara i uveo je gas. Izbacio je ugalj i uveo gas... Naš sarajevski ugalj koji koristimo je loš. Ligniti su, pa mnogo praše."

Igmanski marš na čist zrak: Građani "pobjegli" na olimpijsku planinu od zagađenja

Naveo je da je bio na čelu grupe koja je kreirala plan za borbu protiv zagađenja zraka. Na pitanje, šta je s tim planom, Tais je odgovorio:

"U ladici je... Ovo se ne može rješiti za godinu ili dvije. Ovo se može rješiti za pet do deset godina. Ovo se samo može umanjiti. Ono što je tu, ostaje. Teško se može smanjivati. Samo se može spriječiti da se povećava."

Poručio je da se mora smanjiti emisija gasova.

Smatra da se treba izdvojiti 30 miliona maraka godišnje za rješavanje problema zagađenog zraka u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije