U Sarajevu i dalje nazagađeniji zrak na svijetu, smog ćemo udisati narednih dana

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu i dalje nazagađeniji zrak na svijetu, smog ćemo udisati narednih dana
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Naravno, Sarajevo je i ovog jutra grad sa najzagađenijim zrakom na svijetu, navedeno je na web stranici Air Visuala. Indeks kvaliteta zraka u većem dijelu grada je premašio brojku od 400, navodi Eko Akcija.

Kao i prethodnih dana, najkritičnije stanje je centru Sarajeva i Ilijašu. Mjerna stanica kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je izmjerila indeks 479, a na Bjelavama 451. U Ilijašu je indeks 572.

Neznatno manje je zrak zagađen u ostatku grada. Na Otoci je izmjeren indeks 422, a kod Vijećnice 300. Zbog visoskih vrijednosti indeksa, kvalitet zraka je okarakterisan kao vrlo nezdrav odnosno opasan.

Zagađenje zraka u Sarajevu i drugim gradovima u svijetu - undefined

Foto: Air Visual: Zagađenje zraka u Sarajevu i drugim gradovima u svijetu

Podaci o zagađenju zraka na Ilidži nisu poznati zbog kvara na monitoru mjerne stanice, što je slučaj u prethodnih nekoliko sedmica.

Zbog velikog zagađenja zraka, Vlada Kantona Sarajevo je jučer, 11. januara, proglasila Uzbunu. Zrak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je već nekoliko dana najzagađeniji na svijetu.

Vanredno stanje: U Sarajevu zbog zagađenja proglašena uzbuna

I Zeničani se guše u smogu. Mjerna stanica Brist je izmjerila indeks 331 - opasan, Tetovo 283 - vrlo nezdrav, Centar 247 - vrlo nezdrav, Radakovo 231 - vrlo nezdrav.

Ovog jutra u Tuzli su vrijednosti indeksa kvaliteta zraka znatno niže u odnosu na druge gradove u zmelji. Mjerna stanica Bukinje je izmjerila indeks 142 - nezdrav za osjetljive grupe, a Skver 137 - nezdrav za osjetljive grupe.

Jednako kao u Sarajevu i njegovoj okolini, zrak je zagađen u Visokom. Okarakterisan je kao opasan jer je izmjeren indeks 526.

Gradovi u BiH i ovog jutra prekriveni smogom: Najzagađeniji zrak u Sarajevu!

Kritično stanje je i u Lukavcu. Indeks u ovom gradu je 236 - vrlo nezdrav, u Jajcu 176 - nezdrav i Prijedoru 172 - nezdrav.

Podaci o zagađenju zraka u Goraždu nisu poznati zbog kvara na serveru Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), a u Živinicama i Kaknju zbog kvara na monitoru mjerne  stanice, navode iz Eko Akcije.

Ako je suditi prema prognozi FHMZ-a, zagađenje zraka će se nastaviti i narednih dana jer se očekuju stabilne vremenske prilike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije