Reis Kavazović: Pred nama je puno reformi, IZBiH mora biti mirna luka

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović: Pred nama je puno reformi, IZBiH mora biti mirna luka
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Reisul-ulema Husein ef. Kavazović

Volio bih, kao musliman, doživjeti vidjeti zajednicu muslimana i muslimanki čije "natjecanje u dobru" pozitivno utječe na sve, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husen ef. Kavazović, uz ostalo, u intervjuu za zvanično glasilo Islamske zajednice, list "Preporod", na pitanje, bude ponovo izabran za reisu-l-ulemu, kakvu instituciju Islamske zajednice planira i očekuje ostaviti muslimanima nakon isteka mandata 2026. godine?

Piše: Faruk Vele

Tijelo koje će birati reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu bira poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Osim Kavazovića, kandidat je i bivši muftija sandžački i poslanik u Skupštini Srbije Muamer ef. Zukorlić.

Kavazović: Ovih sedam godina koje sam proveo na čelu zajednice nisu bile lahke

"Već sada imamo Islamsku zajednicu koja je kadra vršiti svoju misiju i brinuti o islamu i muslimanima na ovim prostorima. To ne znači da smo posao završili. Kao što sam obrazložio u programu moga, ako Bog da, budućeg rada pred nama je još jako puno reformi koje trebamo, kao i do sada, provoditi bez velikih lomova, oprezno i uz savjetovanje sa svima koji našu Zajednicu čine onim što ona jeste, naša zajednička kuća i dobro", kazao je Kavazović.

Dodao je da u trenutnim okolnostima, kada se oko nas dešavaju velike i brze promjene, "Zajednica mora biti mirna luka za naš narod, ali ne toliko mirna da nas uljulja i uspava".

Prof. dr. Hilmo Neimarlija: Zašto Kavazović treba ostati na čelu IZBiH

"Sami sebi moramo davati nove ciljeve i nove zadatke. Ne smijemo dozvoliti da nam ih drugi nameću. Iako je tačno, da na neke nismo adekvatno i na vrijeme odgovorili, neke nismo prepoznali – ali smo zbog toga bili i kritizirani. Naravno, i ja, kao reisu-l-ulema. I to je dobro. To sam uvijek tako razumijevao kao podsticaj. Vjerujem da će stabilnost, dignitet zajednice i svakog njenog pripadnika, zrelost, mudrost i odlučnost da se naprave novi iskoraci biti ključne odrednice perioda koji je pred nama", naglasio je.

Valja nam, dodao je, odnositi se domaćinski prema Zajednici, ali i brinuti o interesu našeg naroda i države.

Kavazović i Zukorlić u borbi za titulu reisa: Predstavljanje programa muftijstvima

"Sve što činimo kao Islamska zajednica, pa i ja kao reisu-l-ulema ne reflektuje se samo na mene lično, pa ni na našu vjersku zajednicu, nego ima posljedice na Bošnjake kao narod ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji i gdje god oni žive. I to nam valja imati na umu", istakao je Kavazović, te na kraju poručio:

"Stoga, ako mi se još jednom ukaže povjerenje, otvoreno u saradnji sa muslimanima i muslimankama gradit ćemo i, uz Božiju pomoć, uspjeti izgraditi upravo takvu zajednicu ili bolje kazano temelj za takvu zajednicu čiji će članovi i pripadnici – muškarci i žene u zajedništvu – živjeti sigurni puninu svojih vjerskih uvjerenja, slobodni da se kao takvi razvijaju i da vole i žele biti njenom aktivnom snagom, zajednicu u kojoj će razlikovanje u mišljenju i stavovima biti kreativna tenzija, a ne cjepkanje u sitniš za potkusurivanje tuđih interesa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije