Novi direktor VIK-a za RSA otkrio kada će početi radovi i hoće li biti redukcija vode

Radiosarajevo.ba
Novi direktor VIK-a za RSA otkrio kada će početi radovi i hoće li biti redukcija vode
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Enver Hadžiahmetović

Nadzorni odbor KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je na sjednici održanoj 23. oktobra za direktora kompanije imenovao Envera Hadžiahmetovića, diplomiranog inženjera mašinstva, nakon provedene konkursne procedure.

Hadžiahmetović je na tu funkciju imenovan na period od četiri godine, a ovu smo priliku iskoristili da razgovaramo s njim.

Poznato ko je novi direktor ViK-a

Nadzorni odbor KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo je na sjednici održanoj 23. oktobra za direktora firme ViK imenovao Envera Hadžiahmetovića, diplomiranog inženjera mašinstva, nakon provedene konkursne procedure. Hadžiahmetović je na tu funkciju imenovan na period od četiri godine, saopćeno je iz ViK-a.

Hadžiahmetović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je planove za skoriju ali i daljnju budućnost, najavio konkretne poteze, ali i objasnio dosadašnje.

Razgovarao: Erdin Halimić

Na naše pitanje "koji će biti njegov prvi potez nakon preuzimanja ove vrlo značajne za Grad Sarajevo" pozicije, Hadžiahmetović kaže da je prvi potez je već u opticaju.

Enver Hadžiahmetović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Enver Hadžiahmetović

To je da u Sarajevu ne bude redukcije vode u periodu hidrološkog minimuma, koji period je aktuelan još nekoliko dana. Prema našim podacima, snabdjevanje je stabilno i ovu ćemo godinu zatvoriti uspješno sa aspekta redovne usluge vodosnabdjevanja grada. Također u opticaju je i potez osiguranja upotrebne dozvole za prečistać u Butilama“, pojasnio je Hadžiahmetović.

Dodao je da više od dvije godine ovo postrojenje i najveći ekološki projekat na Zapadnom Balkanu u posljednjih pet godina nema upotrebnu dozvolu iako prerađuje 2.000 litara u sekundi fekalija, ili prevedeno preko 160.000 m3 prerađene tehničke vode dnevno ispustimo u recipijent, rijeku Bosnu.

„U završnoj smo fazi da nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja prihvati izvještaj nadzornog organa Una Consalting i izda nam upotrebnu dozvolu za ovaj objekt. Započeti su poslovi na rekonstrukciji elektroenergetskog sistema vrijedni oko 11 miliona KM i potrebno je vršiti stalni monitoring, nadzor nad izvođenjem radova“, naglasio je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, u posljednjem kvartalu ove godine planiramo prespajanje sistema vodosnabdjevanja olimpijskih planina Igman i Bjelašnica sa trenutnog tzv pumpnog sistema Bačevo - Igman – Bjelašnica na gravitacioni sistem sa Hojte (Bjelašnica), na koji način ćemo značajno uštediti na električnoj energiji i količini vode sa kojom oskudjeva Sarajevsko polje u vremenu hidrološkog minimuma (august-oktobar).

„Neizbježne su aktivnosti na uspostavi boljeg organizacionog sistema na kojem funkcionira kompanija, jer postojeći je trom, nekompetentan i korumpiran. Krajnji datum uspostave nove sistematizacije i organizacije poslova je 31. januar 2020.“, najavio je Hadžiahmetović.

Enver Hadžiahmetović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Enver Hadžiahmetović

Pitali smo i "šta znače svakodnevne popravke u sarajevskim ulicama", Hadžiahmetović je objasnio da u proteklom periodu nisu vršene opravke na našem sistemu onda bi Sarajevo krajem septembra mjeseca imalo redukciju vode.

„Na ovaj način smo smanjili količinu vode koju zahvatamo iz bunareva u Sarajevskom polju, jer smo popravkama smanjili gubitke na cjevovodu koji je bukvalno sav amortizovan (80 posto cijevi je totalno amortizovan, starosti preko 50 godina). Oko 10 posto zahvaćene vode smo uštedjeli na ovaj način (oko 8 miliona m3 na godišnjem nivou) koje su bile presudne da evo do danas nemamo redukciju. Ovome ide u prilog i aktivnosti po tzv. NRW projektu (određivanje DMA zona, detekcija, mjerenje) za koje je Vlada KS osigurala određena sredstva u ljudstvu i tehnici“, naglasio je.

Dodao je da je prema nalazima stručnih službi, ova godina veoma teška sa hidrološkog aspekta.

Od 25. augusta kiša skoro da nije padala i izdašnost pojedinih bunara se drastično smanjila, kako kažu po prvi put u historiji svoga postojanja su pojedini bunarevi u Sarajevskom polju 'pali ispod 50 posto'. Na primjer vrelo Moščanica je sa 60 litara u sekundi palo ispod 20. Iz okruženja nam kolege iz susjednih općina iznose dramatične situacije u pogledu snabdjevanja vodom, tako da je npr. VIK Pale uveo redukovani sistem snabdjevanja u pojedinim svojim dijelovima, kao i Istočno Sarajevo, a dotok u Sarajevski sistem snabdjevanja sa izvorišta Jahorinska vrela i Tilava su simbolična (prema potpisanim sporazumima)“, pojasnio je Hadžiahmetović za Radiosarajevo.ba.

Ilustracija - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Prema njegovim riječima, i kad bi i htjeli nebi mogli koristiti usluge ovih preduzeća u ispomoći za vodosnabdjevanje grada.

Međutim, iskoristili smo situaciju u mjesecu julu i augustu kada smo uzimajući veće količine vode sa izvorišta Peračko vrelo (Vogošća) i Jahorinska vrela akumulirali značajne količine vode u našim bunarevima na Bačevu što je zajedno sa redovnim opravkama kvarova i pronalaskom nezakonitih priključaka i krađe vode bilo ključno da ne dođe do redukcija. Prema izvještaju naših službi ne očekuje se poremećaj u snabdjevanju vodom iako je situacija teška“, istakao je novoimenovani direktor sarajevskog VIK-a.

Odgovarajući na pitanje o potpunoj rekonstrukciji vodovodnog sistema u Sarajevu, Hadžiahmetović kaže da će naredna godina biti godina izgradnje vodovodne mreže.

„Shodno kreditnim sredstvima Evropske banje za obnovu i razvoj (EBRD), u proceduri je raspisivanje tendera za rekonstrukciju pojedinih dionica cjevovoda i to:

1. Zmaja od Bosne (Veterina-Šentada),

2. Zmaja od Bosne (H. Čemerlića-H. Kajtaza),

3. Dumača,

4. Bulevar Meše Selimovića (PS Alipašin most-otoka),

5. Lepenička,

6. Hasana Bibera (Bosnalijek-H. Bibera) u ukupnoj dužini 8.748 m u ukupnom iznosu cca 4 mil KM“, kazao nam je Hadžiahmetović.

Ilustracija - undefined

Foto: Facebook: Ilustracija

Kako je pojasnio, krajem ove i početkom nove godine bit će raspisan još jedan tender za rekonstrukciju cjevovoda, također u iznosu oko 4 miliona KM.

Dakle već u martu/aprilu iduće godine očekuju nas radovi, ali oni su zaista neizbježni jer vidimo da je naš vodovodni sistem bukvalno u kolapsu, amortizovan i dalje se ne može bez značajnije rekonstrukcije. Nakon završenih navedenih dionica slijedi druga tranša EBRD kredita od oko 20 miliona KM koja će se također u značajnoj mjeri ticati rekonstrukcije vodovodnog sistema, uglavnom rekonstrukcije i izmjene postojećih cijevi, ali i uspostavi sistema automatizacije i digitalnog praćenja i upravljanja ovim sistemom“, rekao nam je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, već ove sedmice VIK kreće u polaganje kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Kranjčevićeva i to zajedno sa firmom Mibral, a za šta će biti korištena sredstva Vlade KS.

„To je veoma značajno i ohrabrujuće jer do sada uglavnom se nismo pojavljivali kao izvođači radova na konkretnim dionicama“, porućio je.

Na kraju našeg razgovora Hadžiahmetović je istakao da akademska pamet u ovome gradu u posljednjih 50 godina nije bila na visini zadatka u oblasti vodosnabdjevanja jer ovaj grad nema rezerve vode.

U pitanju je sistem 'protočnog bojlera', što dođe to i prođe, te se pumpa (prepumpava) voda u omjeru 92:8 posto, taćnije samo 8 posto vode dolazi gravitaciono. Rezultat toga je 10 miliona KM troškova za struju na godišnjem nivou i 2-3 milona troškova održavanja ovakvog sistema, zajedno sa troškovima radne snage koja opslužuje ovaj sistem. Zato cijena vode ne može u Sarajevu biti ekonomska i Vlada KS mora vršiti subvencioniranje. Moja vizija je da u naredne četiri godine ovaj omjer pomjerimo na 2/3 :1/3, te da u sistem ubacimo novih 600 litara u sekundi vode gravitacijom, čime ćemo za sva vremena prestati razmišljati o redukciji, kao i kvaliteti zahvaćene vode. Vode u vrelima oko Sarajeva na većim kotama koja omogućuju gravitaciono snabdjevanje vodom ima dovoljno, treba ih samo uzeti i usmjeriti na naše postojeće rezervoare“, zaključio je Hadžiahmetović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije