Irma Baralija o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

Radiosarajevo.ba
Irma Baralija o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu
Foto: Naša stranka / predsjednica GO Naše stranke Mostar Irma Baralija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke, potpredsjednice Naše stranke, Irme Baralija protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Mostarka Irma Baralija tužila državu Bosnu i Hercegovinu

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvecije o ljudskim pravima.

Europski sud odlučio: Mostarka Irma Baralija dobila presudu protiv BiH

Ona je danas dala izjavu novinarima u Sarajevu objasnivši da je Sud dao Parlamentu Bosne i Hercegovine rok od šest mjeseci da se postigne dogovor u vezi s rješenjem za Mostar.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda: Izbori u Mostaru će morati biti održani!

"Ukoliko se to ne desi, Ustavni sud BiH ima pravo i treba da nametne privremeno rješenje. To je ono što nas najviše raduje jer to znači napokon vraćanje demokratije u Mostar i održavanje izbora naredne godine", izjavila je Baralija. 

Podsjetimo, posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta zbog čega lokalni izbori nisu ni održani, tako da grad trenutno funkcionira bez Gradskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije