Faris Vehabović, sudija Evropskog suda: Izbori u Mostaru će morati biti održani!

Radiosarajevo.ba
Faris Vehabović, sudija Evropskog suda: Izbori u Mostaru će morati biti održani!
PrtScr / Faris Vehabović

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio (Presuda u Strazburu po tužbi Irme Baralije) je danas u korist predsjednice mostarskog ogranka Naše Stranke Irme Baralije, nalažući državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Europski sud odlučio: Mostarka Irma Baralija dobila presudu protiv BiH

Piše: Faruk Vele

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Presuda jeste donesena, danas je objavljena i njome je utvrđeno, naravno, prema onome što smo očekivali, da će biti izrečena povreda prava da se glasa ili da se kandidira na izborima. Naloženo je da se u roku od šest mjeseci izmjeni Izborni zakon u smislu održavanja izbora, odnosno omogućavanja održavanja izbora u Mostaru. Ukoliko se to ne desi, data je mogućnost Ustavnom sudu BiH da na privremenoj osnovi, nakon isteka tog roka, donese pravila po kojima će se održati izbori u Mostaru. Čini se da će izbori u Mostaru biti zaista i održani naredne godine”, rekao je Vehabović za naš portal.

Podsjetimo, Slučaj se odnosi na pravnu prazninu koja onemogućuje podnositelja zahtjeva pred strasburškim sudom, to jeste Baraliju, da glasa ili se kandidira na izborima.

Mostarka Irma Baralija tužila državu Bosnu i Hercegovinu

Šta ukoliko se odluka ne ispoštuje?

“Data je mogućnost Ustavnom sudu BiH da donese pravila po kojima će se provesti izbori u Mostaru, tako da ne vidim mogućnost da ova presuda ostane neizvršena”, istakao je Vehabović.

Sud je donio odluku kojom se naglašava da su pravnu prazninu stvorile vlasti tako što su propustile da implementiraju odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., a koja se odnosi na uredbe o glasanju na lokalnim izborima u Mostaru, nalažući vlastima da harmoniziraju relevantne zakone sa Ustavom.

Inače, lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008., a gradom od 2012. upravlja gradonačelnik Ljubo Bešlić. Pitanje izbora u Mostaru jedno je od preporuka Miješnja evropske komisije da bi mogao biti nastavljen evropski put BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije