Bolero: Pistoletto nije slučajno odabrao Sarajevo, Skenderija je posebno mjesto

F. Z.
Bolero: Pistoletto nije slučajno odabrao Sarajevo, Skenderija je posebno mjesto
Foto: Admir Kuburović / MIroslav Bartulica

U Sarajevu je danas  predstavljen jedan od najvećih muzičkih festivala, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu, koji će se održati u Sarajevu od 26. do 28. jula uz besplatan ulaz.

Sarajevo se vraća svojim korjenima: Veliki muzički festival u julu!

Jedna od grupa koja će nastupiti na festivalu je i legendarni sarajevski rock sastav grupa Bolero.

Nakon konferencije za medije razgovarali smo sa Miroslavom Bartulicom, frontmenom i osnivačem grupe.

Ima li ovaj festival potencijal da preraste u veliki događaj, da postane festival prepoznatljiv u regionu poput Exita u Novom Sadu?

"Ako se po jutru dan poznaje onda to zaista jeste tako. Ja sam od samog početka u nekim razgovorima s Adnanom ( Mundžić, producent festivala), ali ovo zaista izgleda predobro", kaže Bartulica.

Nova ploča će biti premijerno predstavljena na Live Stageu.

"Ovaj Live Stage za nas je došao zaista u pravom trenutku. Mi nakon toliko vremena imamo ploču. Promocija je uživo 26.  jula i imamo i kompilaciju s pločama. To je jedan novi početak za nas i jedan novi momenat. Drago mi je što je to na platou Skenderije i to je zaista posebno mjesto", ističe Bartulica.

Tokom konferencije za medije na kojem je predstavljen Live Stage Festival, Bartulica je govorio i o performansu Michelangela Pistoletta i projektu Treći raj. Upravo je inspirisan Pistolettom taj simbol stavio i na omot novog albuma Avatarov raj.

"Ja sam krenuo jednim osjećajem da svemu onom što nas okružuje nedostaje nešto što bi nas zaista povezalo. Neka pomoć s neke druge planete, neka pozitivna energija koju ljudi osjećaju da postoje, ali nikako da to naprave. Njegov performans je zaista nešto što otvara oči ljudima šta bi trebalo da bude Sarajevo. Nije on slučajno odabrao Sarajevo. I taj performans je bio toliko uvjerljiv.

Dok sam radio album, imao sam jednu viziju da se s jednim određenim ključem otvara jedan novi svijet i neke nove dimenzije zajedništva s ljudima. U sve to mi se uklopila priča s Pistolettom gdje on imao taj performans, a ja sam već radio na tom albumu. Tako da sam ja taj simbol trećeg raja stavio na sami omot albuma, zajedno sa svim što smo radili do sada. To je neka zajednička priča, zajednička ideja", kaže Bartulica.

MIroslav Bartulica - undefined

Skenderija je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila mjeston gdje se mladost okupljala i gdje su se stvarali muzički i sportski uspjesi grada Sarajeva. Može li nakon Pistoleta na krilima ovog festivala ona to opet postati?

"Apsolutno sam siguran u to. Kada dođete sada ovdje, ne morate o tome ništa znati, osjetite nekakav naboj i pozitivnu energiju, vidite ljude koji su otvorenih očiju i otvorena srca. Više je to energetski, bez obzira da li je neko nešto rekao ovako ili onako. Pistoletto je možda pokrenuo nešto što je trebalo svima nama i Sarajevu. Nije slučajno on odabrao Sarajevo", kaže Bartulica.

Šta donosi nova ploča grupe Bolero?

"Album se zove Avatarov grijeh i o tome bi se dalo razgovarati. Ja sam oduvijek bio konceptualni umjetnik. Meni je koncept bio Jesenjin. Prvi put je koncept bio Na kraju slavlja - Ludnik, Avatarov grijeh je opet neki koncept koji mi dozvoljava da budem u temi, a da imam širinu da se kao autor izražavam", ističe Bartulica.

Koliko je prošlo od nekog koncerta ovog tipa grupe Bolero?

"Ovog tipa ne, ne sjećam se kada. Imali smo prije nekih 5-6 godina nastup u Slogi, a sada prvi put dolazimo s nečim novim. Novim albumom, novim pjesmama i sa starim. Stare pjesme su bile na piratima. Nismo imali mogućnost da nešto ozbiljno predstavimo. To su bili oštećeni snimci. Sada smo se potrudili da te pjesme imamo i na ploči. Podijelit ćemo ljudima da imaju te ploče. I album će biti na ploči. Ploča je medij koji je neprikosnoven. Jednostavno neuporediv. Svaka čast sofisticiranoj tehnologiji, USB-ovima, ali ploča je čar", kaže Bartulica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije