Treći raj u Sarajevu - spektakularni performans Michelangela Pistoletta

M. K.
Treći raj u Sarajevu - spektakularni performans Michelangela Pistoletta
"Postojala su dva raja: prvo je bio prirodni raj, a potom su ljudska bića pojela jabuku koja je simbol svijeta i prešli su u vještački svijet.

To su dva raja. Jabuka više nije prirodna nego je artificijelnog karaktera. Tehnologija koja je došla veliki je napredak, ali i prijetnja da će uništiti prirodni raj. Zato je potreban treći raj koji će objediniti dva raja i biti raj u kojem će se stvarati umjetnost. Treći raj je sačinjen od onih koji su svjesni da je potrebno ući u novi svijet."

Ovako je slavni talijanski savremeni umjetnik Michelangelo Pistoletto objasnio potrebu za Trećim rajem (Terzo Paradiso), koji je svojim grandioznim umjetničkim performansom u kojem je sudjelovalo više 400 ljudi, danas uprizorio u Sarajevu. 

"Moramo razviti raj stavljajući sve elemente zajedno. Oni su predstavljeni simbolom tri kruga. Tri raja koji se presijecaju. Ovaj simbol nije moje vlasništvo, već vlasništvo društva. Ovaj simbol treba pripadati organiziranoj grupi koja je cijeli svijet. Mi smo u jednom prolaznom periodu koji je epohalan. Čovječanstvo se ne može spasiti ako se pretvori u tehnologiju. Jedino se može spasiti ako se ujedine tehnologija i čovječanstvo. Ako se ujedine priroda i vještačko, tada nastaje treći raj", kaže slavni umjetnik.

U postavljanju znaka trećeg raja, na platou Skenderija, sudjelovala su djeca i mladi ljudi iz Stoca, Mostara, Tuzle, Banja Luke i Sarajeva. U performansu je sudjelovao i dječiji hor iz Srebrenice

Manuela Gandini, kustosica Terza Paradisa u Sarajevu koja je predložila Pistolettu da ovaj rad predstavi u glavnom gradu BiH, ističe da je on simbol preobražaja, energije i preuzimanja svijesti o tome da svaki pojedinac ima moć da promijeni svijet. 

U organizaciji Ambasade Italije ovaj se događaj održao na Dan Republike Italije, kao način da se ove dvije zemlje dodatno zbliže.

"Otkrijmo zajedno šta je značenje Pistolettova djela - svi smo mi dio njegova djela. Nadam se da je ovo početak jedne prekrasne budućnosti za sve nas. Vi ste budućnost. Živjele Bosna i Hercegovina i Italija", rekao je ambasador Nicola Minassi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije