Fejzić: Zatražena dozvola za postavljanje biste Peteru Handkeu u Srebrenici

E. H.
Fejzić: Zatražena dozvola za postavljanje biste Peteru Handkeu u Srebrenici
/ RTV Srebrenica / Hamdija Fejzić

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović predao je zahtjev Općini Srebrenica u kojem traži odobravanje lokacije za postavljanje biste kontraverznom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Majke Srebrenice traže ukidanje nagrade ovogodišnjem književnom Nobelovcu

Žalosno je i, za nas majke Srebrenice, vrlo razočaravujuće i šokantno da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka donio odluku kojom je Nobelovu nagradu dodijelio književniku Peteru Handkeu, koji je negirao genocid u Srebrenici i koji je u periodu 1992-1995.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

"Nobelova nagrada Handkeu dokaz je da su se slobodni svjetski intelektualci odvažili da nagrade umjetnika za njegovo djelo i istrajnu borbu za istinu, kojom je opovrgavao haške presude i negirao da se u Srebrenici dogodio genocid", poručio je Pavlović.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Fejzić je za naš portal kazao da ovo nije prvi put da ovakve i slične inicijative dolaze od iste osobe.

"Evo definitivno narušava kakav takav suživot u Srebrenici. Nas ne iznenađuje ni ovaj pokušaj. Pavlović i njegovo udruženje registrirano je u Bratuncu, međutim sve njegove aktivnosti su usmjerene na Srebrenicu", istakao je Fejzić.

Pavlović: Podići ćemo spomenik Čurkinu, sramota što nismo dobili dozvolu

Iako su to najavili predstavnici Udruženja Istočne Alternative, u Srebrenici nije podignut spomenik Vitaliju Čurkinu, bivšem predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama. Razlog: Općinska administracija nije dala dozvolu za spomenik. Predsjednik Udruženja Istočne Alternative Vojin Pavlović pokazao je novinarima mjesto u parku u Srebrenici gdje je trebao biti postavljen spomenik Čurkinu.

Prema njegovim riječima, prethodna inicijativa je bila da se u Srebrenici postavi spomenik Vitaliju Čurkinu.

"Srećom to nije dozvoljeno, a nadamo se da ni ovaj pokušaj neće proći. Ipak ostaje nam da čekamo i vidimo šta će biti. Ipak ide izborna godina i svi će htjeti da se u nacionalnom planu dokazuju", kazao je Fejzić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije