Efendić: Srebreničke majke polako odlaze, a još ne znaju gdje su im najmiliji

S. H.
Efendić: Srebreničke majke polako odlaze, a još ne znaju gdje su im najmiliji
Foto: Zasrebrenicu.ba / Fazila Efendić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice"

Fazila Efendić nova je predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ koje je od 2002. godine uspješno vodila rahmetli Hatidža Mehmedović, odlučeno je na sjednici Glavnog odbora Udruženja krajem aprila.

Jedino udruženje srebreničkih majki nije bilo aktivno dvije godine za vrijeme trajanja bolesti Hatidže Mehmedović, a njena smrt je za majke bila veliki šok, stoga nisu bile u stanju raditi ništa, rekla je za Radiosarajevo.ba nova predsjednica Udruženja Fazila Efendić koja je rekla kako je preuzela ovu funkciju kako se udruženje ne bi ugasilo.

Hatidža će se za tri mušketira s velikim "A" boriti na boljem svijetu

"Cilj Udruženja će nastaviti biti traženje ostataka naših najmilijih i identifikacija kako bi što više majki saznalo gdje su im djeca, jer je došlo vrijeme kada majke umiru, a ne znaju gdje su im kosti najmilijih", rekla je Efendić.

Velika im je obaveza i dužnost, kako je istakla, da se bore da ratni zločinci odgovaraju, da se pravda sprovede kako treba. 

"Oni su krivi, ne treba da se nagrađju svoja djela", prokomentirala je Efendić.

Također, cilj Udruženja će biti i pomoći povratnicima koliko se mogne - komunicirati s njima, ući u srž njihovih problema. 

Do sada Udruženje nije radilo nikakve projekte, ali Efendić će kroz njih nastojati ojačati Udruženje jer smatra da je do sada bilo odbačeno, te navodi da je to samo njihova krivica.

"Još nemam konkretnih projekata, ali bit će ih. Zalagat ću se da se na školskom igralištu, gdje je u jednom danu izgubilo živote 105 civila, istaknu njihova imena. Također, u školskom centru u Potočarima pored ikona svetog Save da se postave i ploče istaknutih učenika i profesora koji su ubijeni tokom agresije", rekla je Efendić navodeći kako se nada da će joj zdravlje dozvoliti da ispuni svoje ciljeve.

Udruženje će, kako je rekla za Radiosarajevo.ba, podržati sve prijedloge o izgradnji i sređivanju Memorijalnog centra Potočari kako bi se svi oni koji ga posjete osjećali što ugodnije.

Još pretprošle godine smo pisali o tome da bi preko puta Memorijalnog centra u Potočarima mogla biti izgrađena džamija koja bi iz zraka podsjećala na Cvijet Srebrenice, simbol genocida i stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Potočari: Moguća gradnja džamije i kapelice u obliku Cvijeta Srebrenice

Fazlić je istakla kako je taj projekat u planu već više od godinu dana. 

Ove godine uključit će se i u organizaciju obilježavanja genocida u Srebrenici i kolektivne dženaze 11. jula.

Fazila Efendić se 2002. godine vratila u svoju kuću, u Potočare kod Srebrenice, gdje je otvorila suvenirsku radnju.

Iz svoje radnje svaki dan gleda nišan muža Hameda, koji je bio među prvim identificiranim žrtvama genocida, te nišan sina Fejze kojeg je ukopala tek 2013. godine, ali i brojne rodbine, komšija i prijatelja.  

U njenoj radnji mogu se pronaći prigodni suveniri, garderoba, knjige o genocidu, predmeti sfotografijama Memorijalnog centra i izvezeni ”Srebrenički cvijet”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije