Potočari: Moguća gradnja džamije i kapelice u obliku Cvijeta Srebrenice

S. H.
Potočari: Moguća gradnja džamije i kapelice u obliku Cvijeta Srebrenice
Preko puta Memorijalnog centra u Potočarima mogla bi biti izgrađena džamija koja bi iz zraka podsjećala na Cvijet Srebrenice, simbol genocida i stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Inicijativa je to Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa čije se prostorije nalaze preko puta Memorijalnog centra, potvrdila je za Radiosarajevo.ba predsjednica Udruženja Munira Subašić.

"Džamija bi bila u obliku Cvijeta Srebrenice dimenzija 11x11 s munarom visokom sedam metara. Oko nje bi bila uklesana imena svih nestalih i stradalih u genocidu. I prozori na džamiji imali bi oblik Cvijeta koji bi se tako i otvarali", ispričala nam je Subašić.

U znak poštovanja prema stradalim žrtvama hrvatske nacionalnosti u kompleksu džamije bila bi izgrađena i kapelica.

Na realizaciju projekta čeka se odobrenje Islamske zajednice u BiH.

potocari_memorijalni_centar_infoplus2.jpg - undefined

"Poklonjen nam je projekt, snimljeno je zemljište na kojem bi se gradila džamija. Razgovarali smo s predstavnicima Islamske zajednice i sada samo čekamo odobrenje i to već predugo", rekla nam je Subašić.

Memorijalni centar je provodio postupak odabira druge faze kojom će biti finaliziran izgled Centra u budućnosti, rekao nam je Ćamil Duraković. Neki od projekata već su finalizirani poput Memorijalne sobe, Muzeja.

"Čekaju se samo sredstava da bi izgled bio finaliziran. Potrebno je još 40 miliona KM", rekao nam je Duraković.

Iznos od 40 miliona KM zapravo je gruba procjena projektanata, rekao je direktor Memorijalnog centra Potočari Mersad Smajlović, navodeći kako ima više prijedloga za budući izgled Centra.

Kako je pojasnio Duraković, od početka je planirano da i mezarje u Potočarima iz zraka podsjeća na prekinuti cvijet, ali kako je Cvijet Srebrenice postao planetarno popularan odlučeno je da podsjeća na njega.

Većinu projekata u Potočarima finansirale su strane institucije, iako je Memorijalni centar državna institucija, pomoć države do sada je zakazala, rekao nam je Duraković.

Gradonačelnici Istanbula i Burse u Turskoj uputili su prijedlog prema Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da 10. jula 2018. godine, dan prije kolektivne dženaze i obilježavanja genocida, u Memorijalnom centru volonteri iz Turske i BiH naprave cvijet Srebrenice i ispišu broj žrtava genocida.

Planirano je da u ovom performansu učestvuje oko 3.400 volontera. Rijaset IZ-a se još uvijek nije očitovao o ovom prijedlogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije